Praha bude mít dalších 150 zastávek s infopanely
Po Praze přibude na zastávkách během 4 let až 150 informačních panelů s odjezdy spojů. Vyrobí je společnost Bustec. Foto PID

Aktuální odjezdy spojů ukazují digitální informační panely na 15 autobusových zastávkách.  Až 150 dalších panelů v designu Olgoj Chorchoj pro důležité tramvajové a autobusové zastávky vyrobí společnost Bustec v Blansku.

Reklama

Aktuální odjezdy spojů ukazují digitální informační panely na 15 autobusových zastávkách.  Až 150 dalších panelů v designu Olgoj Chorchoj pro důležité tramvajové a autobusové zastávky vyrobí společnost Bustec v Blansku.

Během listopadu 2023 dokončil ROPID osazování digitálních odjezdových panelů na 15 významných autobusových zastávkách v Praze. Zároveň vysoutěžil zakázku na dodání až 150 dalších panelů v designu Olgoj Chorchoj. Aktuální informace o příjezdech spojů se zároveň objeví na dalších zastávkách v rámci nových přístřešků, které instalují Technologie hl. m. Prahy. Digitální panely Bustec budou podávat informace také o případných mimořádnostech v provozu.

V posledních týdnech přibyly nové informační panely například na autobusových zastávkách Budějovická, Anděl, Spojovací nebo Brumlovka. Již delší dobu se s nimi mohou cestující setkat také například na Dejvické, Želivského, Bohdalci, Nádraží Radotín, Kolejích Strahov nebo v rámci terminálu Černý Most. On-line informace v podobě velkoplošných panelů viditelných z celého prostoru nástupiště jsou umisťovány na nejvytíženější zastávky nebo tam, kde dochází k častým nepravidelnostem a cestující potřebují aktuální informace o příjezdech spojů v reálném čase.

I když mají Pražané už delší dobu informace o reálné poloze vozidel MHD ve svých mobilech díky aplikaci PID Lítačka, běžným standardem všech vyspělých měst je zobrazovat tyto informace všem cestujícím přímo tam, kde čekají na tramvaj nebo autobus. Postupně chceme takto modernizovat informovanost cestujících nejen na nových tramvajových tratích, ale na všech významných tramvajových a autobusových zastávkách,“ říká náměstek pražského primátora a radní pro oblast dopravy Zdeněk Hřib. Informace o příjezdech nejbližších spojů jsou na panelech pořízených organizací ROPID poskytovány na základě skutečné polohy vozidel prostřednictvím městské datové platformy Golemio, která je zdrojem těchto informací také pro mobilní aplikaci PID Lítačka nebo vyhledávače spojení, ale i aplikace třetích stran jako například mapy.cz nebo mapy Google.

Organizace ROPID, která se stará o fungování integrovaného dopravního systému pro Prahu a Středočeský kraj, nyní vysoutěžila zakázku na dodání až 150 dalších odjezdových panelů, které budou postupně od příštího roku osazovány ve spolupráci s Technologiemi hl. m. Prahy a Dopravním podnikem hl. m. Prahy na další důležité tramvajové a autobusové zastávky. „Digitální odjezdové panely budou v designu nového pražského zastávkového mobiliáře od studia Olgoj Chorchoj a budou tak vzhledově zapadat do jednotné rodiny přístřešků, laviček, košů nebo zábradlí,“ upřesňuje ředitel ROPID Petr Tomčík. Prototyp takového panelu je k vidění od roku 2022 v zastávce Nádraží Klánovice-sever. Nové panely budou umístěny na samostatné konstrukci nebo zavěšené na stávajících sloupech veřejného osvětlení tak, aby byly dobře viditelné z celého prostoru nástupiště. „Díky skvělé spolupráci s Technologiemi hl. m. Prahy je mnoho zastávek na osazení digitálních panelů již připraveno – základy a elektrické přípojky zde byly budovány už v rámci výměny zastávkových přístřešků,“ dodává Petr Tomčík.

Digitální panely s aktuálními odjezdy spojů se brzy objeví také v nových zastávkových přístřešcích, o které se starají Technologie hl. m. Prahy. Samostatnými odjezdovými panely disponují díky Dopravnímu podniku hl. m. Prahy také zastávky na nových tramvajových tratích do Libuše, Slivence a na Dědinu nebo v rámci nového terminálu Depo Hostivař. Postupně se mohou lidé s digitálními informačními prvky setkat také ve významných autobusových terminálech, jenž má ROPID ve své správě – od konce roku 2022 je jimi osazen terminál Černý Most a ještě do konce letošního roku přibude velkoplošný panel také na autobusovém nádraží Roztyly.  Tento panel byl k vidění na veletrhu Czechbus.

 


Praha bude mít dalších 150 zastávek s infopanely
Aktuální informace o odjezdu spojů se zatím cestující dozví na 15 zastávkách v Praze. Do čtyř let může být podobných panelů až 150. Foto ROPID
Praha bude mít dalších 150 zastávek s infopanely
Praha bude mít dalších 150 zastávek s infopanely
Informační tabule Bustec pro Autobusovou stanici Roztyly na veletrhu Czechbus 2023. Bustec navíc získal čtyřletou rámcovou dohodu na dodání LED informačních panelů s 3, 4 a 6 zobrazovanými řádky a s nosnou konstrukcí pro zastávky v PID. Předpokládaný počet je 80 kusů, může být objednáno až 150 kusů. Součástí je 5letá údržba. Foto BP