Pracovní skupina Sdružení pro dopravní telematiku "Elektronické mýtné"

zpřístupnila znalostní bázi o mýtném a financování infrastruktury na webu elektronickemytne.cz
zpřístupnila znalostní bázi o mýtném a financování infrastruktury na webu elektronickemytne.cz
Novou pracovní skupinou se SDT po několika letech vrací k tématu mýtného systému, který je nejrozsáhlejším telematickým řešením v České republice.

Pracovní skupina „Elektronické mýtné“, která vznikla v SDT na konci června a svoji činnost zahájila v červenci tohoto roku, zpřístupnila na webové stránce www.elektronickemytne.cz informační bázi o problematice mýtného a financování infrastruktury. V současné době obsahuje informační báze 84 otázek a odpovědí tematicky zaměřených na finanční a fiskální otázky mýtného, strategii zpoplatnění, ekonomiku provozu mýtného systému, možnosti a úskalí využití mýta k regulaci dopravy a další. Odpovědi na další otázky skupina průběžně zpracovává a koncem října bude zveřejněno již přes sto otázek a odpovědí.

Informační báze je přehledně tematicky členěna a umožňuje velice pohodlné vyhledávání. „SDT chce touto aktivitou přispět ke zlepšení znalostí odborné veřejnosti nejen o zkušenosti s více než šestiletým provozem mýta v České republice, ale také o zkušenosti členů se zahraničními projekty“, říká Ondřej Zaoral, manažer pracovní skupiny „Elektronické mýtné“ a člen prezidia SDT.

Členy pracovní skupiny jsou odborníci z řad členské základny Sdružení pro dopravní telematiku. Odpovědi na otázky jsou formulovány vždy jedním členem pracovní skupiny. Vytvořená odpověď je ostatními členy pracovní skupiny připomínkována a pracovní skupina na svých setkáních následně připomínky vypořádává. Po odsouhlasení na pracovní skupině jsou odpovědi předávány na schválení členům Prezidia SDT. Teprve po schválení Prezidiem (které je vrcholným orgánem SDT) jsou odpovědi zveřejňovány do webové znalostní báze. Díky striktnímu dodržování tohoto procesu představují výstupy konsensuální názor členské základny SDT. Vzhledem k pestrému složení členů Sdružení jsou i konsensuálním názorem českého telematického průmyslu.

Prvních sto otázek nejen zodpověděli, ale i navrhli přímo členové pracovní skupiny. Počínaje dnešním dnem zahajuje SDT aktivní sběr dalších otázek od odborné veřejnosti, státních institucí a médií. Relevantní otázky pracovní skupina průběžně zodpoví. Pracovní skupina však nebude odpovídat otázky, které by mohly vést k hodnocení konkrétních produktů, služeb či nabídky dodavatelů.

TZ Sdružení pro dopravní telematiku