Poznaň se připojuje k městům s elektrickými autobusovými flotilami

Celkem 21 elektrických autobusů dodá Solaris provozovateli městské dopravy v Poznani - MPK do konce února 2020.
Celkem 21 elektrických autobusů dodá Solaris provozovateli městské dopravy v Poznani - MPK do konce února 2020.
Podle smlouvy uzavřené mezi společností Solaris a MPK půjde o 15 kloubových a 6 standardních vozidel. Celková hodnota zakázky přesahuje 70 milionů PLN (přes 16 milionů EUR).

Elektrické autobusy budou vybaveny bateriemi Solaris High Power a budou přizpůsobeny pro nabíjení jak střešními pantografy, tak i plug-in zásuvkami. Baterie 12-metrového Urbina budou mít kapacitu 116 kWh, kloubové 174 kWh. Zajímovostí budou zásuvky pro nabíjení na obou stranách vozidla, které mají usnadnit nabíjení několika vozidel současně.

Autobusy budou nabíjeny na třech stojanech na dvou autobusových terminálech a na jedné zastávce bude vybudována dobíjecí stanice pro noční dobíjení. Aby se snížila spotřeba energie autobusů nainstaluje výrobce poprvé na střechy systém fotovoltaických článků. Autobusy budou také vybaveny eko-friendly osvětlením LED uvnitř i vně vozidla. Navíc se poprvé v ulicích objeví autobusy s osvětlením zatáček.

Elektrické Solarisy budou mít řadu nejmodernějších systémů pro cestující i řidiče. Cestující naleznou na palubě každého Urbina již standardní vybavení, jako jsou USB porty, tlačítka pro otevírání a zastavení dveří se značkami v Braillově písmu. Autobusy budou přizpůsobeny potřebám zdravotně postižených osob a cestujícím s kočárky. Prostor pro cestující bude klimatizován, vybaven informačním a kamerovým systémem a systémem pro počítání cestujících. Elektrický pohon je založen na elektrické nápravě se dvěma integrovanými motory. Pro extrémní chlad bude topný systém podporován pomocným ohřevem.

Solaris dodal zákazníkům v Polsku více než 100 elektrických autobusů a dalších téměř 90 dalších je objednáno.

Zdroj: Solaris


Poznaň se připojuje k městům s elektrickými autobusovými flotilami