Tisková zpráva SOR Libchavy.
Tisková zpráva SOR Libchavy.
Polská firma Solbus porušuje práva duševního vlastnictví a licenční smlouvu uzavřenou se společností SOR Libchavy v roce 2003. Přesto, že licenční smlouva byla v loňském roce vypovězena, firma Solbus výrobu autobusů nezastavila. Proto se společnost SOR Libchavy rozhodla řešit dlouhodobé problémy s firmou Solbus právní cestou a bude žádat okamžitou nápravu.

„Na základě vypovězení smlouvy od nás firma Solbus nezískala žádnou licenci na výrobu autobusů podle našeho technického návrhu. To znamená, že jakákoliv současná výroba autobusů na konstrukční bázi společnosti SOR je ze strany Solbusu, podle našeho názoru, neoprávněná,“ řekl člen představenstva Mgr. Petr Hájek

Po vyčerpání všech běžných pokusů urovnat spor smírnými prostředky je společnost SOR nucena sáhnout k prostředkům zákonným. „Nechali jsme si udělat důkladný právní rozbor. Věříme, že právo je na naší straně a v tomto případě se jedná o jasné porušení smluv a licenčního práva. První právní kroky v současnosti činíme,“ dodal Petr Hájek

Z uvedených důvodů po vypršení platnosti licenční smlouvy vstoupila společnost SOR Libchavy na trh v Polsku přímo. Založila společnost SOR Poland a první autobusy prodá již v letošním roce.

Od počátku licenční spolupráce s firmou Solbus byl v Polsku o autobusy vyráběné pod touto značkou velký zájem. Na základě české licence se v roce 2004 v Polsku vyrobilo a prodalo přibližně 120 autobusů a v roce 2005 již zhruba 150 autobusů.
Firma SOR vyrábí autobusy od roku 1993 a díky trvalému rozvoji je v současnosti druhým největším výrobcem autobusů v České republice. Vedle rostoucích prodejů na domácím trhu se stále výrazněji prosazuje i na trzích zahraničních. Svoje autobusy exportuje již celkem do čtrnácti zemí světa. V poslední době posiluje svoji pozici zejména na Slovensku, v Srbsku a v Rusku. V roce 2006 se nový velmi zajímavý trh otevřel v Litvě, Lotyšsku a Estonsku. Pro rok 2007 plánuje SOR prodat 430 autobusů.
TZ SOR Libchavy