odpověď KORDIS ke konkrétnímu podnětu a k principu integrované dopravy obecně.
Reklama
odpověď KORDIS ke konkrétnímu podnětu a k principu integrované dopravy obecně.
Čtenář BUSportálu V.T. napsal (a KORDIS viz níže odpověděl) :
"Hustopeče leží na páteřní silnici Břeclav-Hustopeče - Brno. V Hustopečích bydlím a odtud denně dojíždím do Modřic do práce. Jak jsme se dozvěděli, Hustopeče budou zařazeny do systému IDS. Vzhledem k tomu,že dopravu neznám teoreticky, ale prakticky, našel jsem v tomto plánovaném systému několik věcí, které nechápu.
Páteří celého systému má být vlak - jsou místa na Hustopečsku, kde má vlak své opodstatnění, na druhou stranu Hustopečím a okolí vlak nic nepřinese, protože nejbližší , i když přímá trať Břeclav - Brno, je cca 6 kilometrů vzdálená od Hustopečí.
Když jsem se ptal, co přinese vlak Hustopečím, jaké má pro Hustopeče a okolí význam vlakové spojení s Brnem, když je autobus rychlejší,l evnější a hlavně přesnější, tedy pro cestující žádanější než vlakové spojení, dostal jsem zajímavou odpověď: Na autobusy kraj peníze nedá, jen na vlak. Logicky mě napadlo :Proč? Odpověď jsem nedostal. Mám obavy, že spuštění systému IDS v takové podobě, jak je plánováno, vrátí Hustopečsko v dopravní obslužnosti do roku 1969-1970.
Také mi není jasné, proč se na spojích v přímém směru, kde se dá jet bez přesedání, budují nebo budou budovat přestupní uzly. IDS si představuji jako systém, kde se vlak a autobus vzájemně doplňují,ne že mezi sebou vzájemně soupeří.. ČD svoji "opravdu výbornou cenovou politikou" vyhnaly cestující z vlaků do autobusů, nyní je zase chtějí dostat na zpět. Také tento plánovaný systém IDS popírá základní myšlenku hromadné osobní dopravy, která je jednoduchá - dopravce dopraví svého zákazníka, cestujícího, do cíle jeho cesty bez zbytečného přesedání co nejkratším směrem.
Marně v tomto systému také hledám potvrzení "tržní myšlenky",že trh vyřeší vše. Podstatou tržního hospodářství je konkurence, podle ní si v každém oboru mohu vybrat podle toho, kdo mi nabídne, levnější a kvalitnější služb. V případě IDS na Hustopečsku je plánováno či spíše nepřímo nařízeno, že pojedu vlakem, protože nic jiného ve směru na Brno nepojede.
Mám obavy, že IDS v této podobě jak je plánovaný, cestujícím zkomplikuje dojíždění tak, že sice se odstraní "souběh " vlaku a autobusu, na druhou stranu se vyprázdní autobusy i vlaky a silnice budou ucpané osobními automobily. Možná se na připravovaný systém IDS dívám příliš pesimisticky,ale nemohu se zbavit dojmu,že systém v první řadě sleduje to,jak ušetřit kraji peníze a cestující jsou až na posledním místě.Pokud mně někdo doloží logickými argumenty, které vychází z reálné situace,že se pletu a vše je jinak, budu rád."

Odpověď od KORDIS:

Nejprve je asi nutné navázat na zmínku o tržní soutěži. Právě veřejná doprava je jedním z dokladů toho, že volný trh vše vyřešit nedokáže. Pokud by mělo být fungování veřejné dopravy založeno pouze na tržních principech, pak by došlo k tomu, že všichni dopravci budou usilovat pouze o lukrativní linky a časy. Žádný z nich by nebyl ochoten obsluhovat menší obce s menším počtem cestujících.

Cílem státních i samosprávných orgánů je zabezpečit dopravu pro maximum svých občanů. Je proto nutné na provoz méně lukrativních linek přispívat z veřejných prostředků. Tyto příspěvky pak mohou být buď selektivní - tzn. financování pouze vybraných méně lukrativních linek (což je ovšem poměrně komplikované a méně efektivní) nebo mohou být poskytovány globálně na provoz všech dotčených linek a spojů v daném území. Tato varianta umožňuje kvalitní dopravní plánování a hledání dopravního řešení s nejlepším poměrem náklad / výkon. Myšlenka využívat pro dopravu v určitých úsecích ten nejefektivnější způsob dopravy je oprávněná. Nelze bezdůvodně plýtvat veřejnými prostředky. Zvýšení efektivity se dosáhne nejen omezením tzv. souběhů, ale výraznou roli hrají rovněž úspory z objemu.

Rovněž je vhodné se zmínit o tzv. indukci poptávky nabídkou. Nárůst nabídky spojů indukuje - vyvolává dodatečnou poptávku cestujících. Vznikají tak buď cesty, které by jinak vůbec nevznikly, anebo cestující použije veřejnou dopravu náhradou za individuální. Jestliže na jedné páteřní lince je nabídka 1,5x s pravidelným taktem a taktovými přípoji v uzlech, pak poptávka je vyšší než při součtu 2 souběžných linek s nabídkou x (celkem 2x). Náklady samosprávy jsou tedy nižší při zachování stejného komfortu pro cestující.

Jestliže kraj hradí na některém dopravním směru prokazatelnou ztrátu železnice, musí si vybrat ze 2 variant:

a) železniční linky koncipovat jako páteřní a souběžné autobusové linky zrušit nebo je koncipovat jako doplňkové, pomalejší, zajišťující detailní obsluhu území;
b) železnici zrušit a vytvořit páteřní autobusovou linku.

Dotovat páteřní autobusovou linku a k ní doplňující železnici, která ovšem bude stejně drahá nebo dražší než páteřní bus, je zjevný nesmysl. Jisté opodstatnění může mít tento postup pouze jako dočasné řešení do realizace připravovaného investičního a organizačního opatření.

IDS JMK z těchto principů vychází. Jeho cílem je využívat výhody jednotlivých druhů doprav tak, aby byl výsledný systém efektivní a současně mohl cestujícím nabídnout výhody, které předčí nutnost jedenkrát na své cestě přestoupit. Tyto výhody spočívají nejenom v nižších cenách jízdného a nabídce tarifních slev pro pravidelné cestující, ale rovněž v systematizované nabídce spojů, společném informačním servisu a zlepšení možností spojení.

Na takovém systému neprodělávají ani dopravci. Mají jistotu stabilních příjmů po celou dobu, na kterou bylo vyhlášeno příslušné výběrové řízení, a současně je pro ně zabezpečen servis po stránce tvorby jízdních řádů nebo vyjednávání s obcemi i krajem.

Dopravní řešení v Hustopečích vychází především z toho, že Jihomoravský kraj v současné době financuje provoz vlaků na trati Břeclav - Brno i Hustopeče - Šakvice. Tyto vlaky by musely jezdit v každém případě, protože zabezpečují dopravu do jiných relací. Zvýšení efektivity provozu je dosaženo tak, že autobusové linky již nepojedou přímo do Brna ale jejich výkon bude využit pro dopravu v okolí Hustopečí. Z hlediska doby jízdy pak bude cesta vlakem trvat přibližně stejně dlouho jako dnes cesta autobusem.

Na konkrétním příkladě čtenáře lze vidět, že se pro něj situace po spuštění IDS JMK téměř nezmění. Dnes cestuje mezi Hustopečemi a Modřicemi 35 až 45 minut, cena jízdného činí 31 Kč. Po zavedení IDS JMK mu bude cesta trvat s jedním přestupem 43 minut a v případě měsíční předplatní jízdenky za ni zaplatí 21,25 Kč.

Navíc pro cestu do Modřické průmyslové zóny bude moci z Hustopečí za stejnou cenu využít i vlak, se kterým bude doba jízdy trvat 38 minut a cena bude stejná jako v případě autobusů. Rozdíly proti současnosti jsou tedy následující: nižší cena, větší počet spojů, jeden přestup navíc.