Firemní plničky, i když jsou veřejné, plní především vlastní zájmy a mají zejména lokální význam.
Firemní plničky, i když jsou veřejné, plní především vlastní zájmy a mají zejména lokální význam.
Auta na CNG mohou v současnosti s úspěchem pro denní jezdění do určité vzdálenosti využívat zejména ti, kteří bydlí v blízkosti plniček. Tedy jistý okruh Pražanů a pak lokálně po republice dle umístění té které plničky. Takovéto lokální zákazníky se specifickým využitím auta na pravidelné dojíždění ovšem stále úspěšně oslovuje pohon LPG. (Navíc vtipálci v Mladé Boleslavi v roce 2007 představili Octavii na CNG, kterou si nekoupíte a nedávno zase na LPG). To, že LPG má vysokou hořlavost a jako těžší vzduchu se plazí na zemi a neodvětrává jako CNG, běžného uživatele nezajímá. Snad alespoň bonusem je čerstvě možnost parkování CNG vozů v podzemních garážích.
Vezměme si jiný typ řidiče. Ten jezdí do různých destinací po republice a samozřejmě šetří maximálně čas jízdou po dálnicích a rychlostních komunikacích. Dobré je tady dojíždění do Prahy. Plničku máme tedy v místě bydliště a v Praze si celkem můžeme vybrat z pěti míst. U jiných cílů to je podstatně horší.
Plynaři doporučují udělat si itinerář a přizpůsobit cestu plničkám. To je možné v případě, že máme spoustu času a poznávání nových plniček je pro nás něco jako hobby. Od plynařů slýchám také námitky, že mám mít auto na CNG primárně z výroby a vyšší dojezd. Ani to však neřeší nyní zoufalou situaci CNG plniček na některých trasách. Na páteřní trase D5-D1 Rozvadov - Brno, kterou mám dobře zmapovánu, po přejezdu hranic najdete nejbližší plničku v Plzni. Uprostřed města v plynárně, s jedním stojanem, jednu z nejstarších v ČR. Přijedete-li mimo pracovní dobu a nemáte-li plynárenskou kartu, máte smůlu. Menší máte, když tankuje autobus. To si jdete naproti nakoupit. Dobrým řešením před otevřením nejnovější části pražského okruhu byla plnička Q100 na Modřanské, v podstatě téměř u Jižní spojky. Využijeme-li pražský okruh, další plničku máme v Brně, v plynárně uprostřed města a vede-li naše cesta až tak daleko, pak velmi operativní v dosahu komunikace v Prostějově. Využít tankování zajížďkou do Třebíče je opravdu nesmyslné. Takže čerstvá zkušenost na trase Plzeň - Žďár nad Sázavou a zpět. U dojezdu 200 km dojde plyn u Humpolce při cestě tam a u vyššího někde cestou zpátky. Zase si ovšem pěkně "propláchneme" motor benzínem.
Jaké je řešení. Nepochybuji o tom, že ho všichni z CNG sektoru dobře znají. Zaintegrování stojanu na CNG do běžné stanice na strategických místech. To řešení je ovšem jednoduché pro řidiče a realizačně složité pro investory, kteří navíc plničky "jen tak" bez firemního spotřebitelského zázemí moc rádi nebudují.
Zamyslíme-li se nad stavem dálniční sítě a sítě rychlostních komunikací v ČR a vydělíme-li si počet kilometrů 200 pro přestavby, vyjde počet plnicích stanic, který by problém vyřešily.
Snad se blýská na lepší časy a podle kuloárových informací se té první strategicky umístěné plničky v okolí Humpolce a D1 v dohledné době dočkáme. Držíme palce.
Dagmar Braunová