k nabití elektronické peněženky a časového předplatného. Zároveň dojde ke zrušení čtyř prodejních míst pro vyřizování předplatného. Dodavatelem Odbavovacího a informačního systému samoobslužných zón pro rozvoj MHD v Plzni je vysokomýtská Mikroelektronika.
Reklama
k nabití elektronické peněženky a časového předplatného. Zároveň dojde ke zrušení čtyř prodejních míst pro vyřizování předplatného. Dodavatelem Odbavovacího a informačního systému samoobslužných zón pro rozvoj MHD v Plzni je vysokomýtská Mikroelektronika.
Smlouva v hodnotě přibližně 30 miliónů korun byla podepsána v polovině února a tento měsíc proběhne předání bezpečnostního a prováděcí projektu. V září pak bude zahájen pilotní provoz na pěti terminálech a v prosinci proběhne předání zbývajících dvaceti terminálů.
Získání zakázky předcházela dvě výběrová řízení a několikaleté úsilí obchodního oddělení Mikroelektroniky včetně obtížných vyjednávání s potenciálními partnery a subdodavateli. Předmětem plnění je dodávka komplexního systému od bezpečnostního a prováděcího projektu, serverů a platebních terminálů až po dodávku a instalaci 25 odbavovacích terminálů OT s 15palcovým barevným dotykovým displejem a platebním terminálem pro bankovní karty. Terminály jsou určeny pro držitele Plzeňské karty, kterých je nyní přibližně 160 000. Monitor terminálu po přiložení karty zobrazí informace o aktuálním stavu karty, případně umožní na kartu dobít elektronickou peněženku nebo libovolný časový kupón. Ve spolupráci s firmou Perfect System bude možné prostřednictvím terminálu provést rezervaci vstupenky do divadla nebo si prohlédnout povolenou webovou stránku na internetu.
Projekt samoobslužných zón je spolufinancován Evropskou unií z fondů Společného regionálního operačního programu (SROP). Město Plzeň na něj získalo dotaci ve výši 25 milionů korun a dalších 10 milionů korun do něj vložilo.

Mikroelektronika již v roce 2005 vybavila vozidla MHD karetními terminály Cardman, které slouží pro odbavení pomocí bezkontaktních čipových karet a navíc umožňují tisk papírového dokladu. Součástí dodávky byl i systém pro přenos provozních dat z vozidel.
TZ společnosti Mikroelektronika doplňujeme informacemi PMDP:

Prvních pět samoobslužných terminálů bude uvedeno do provozu v září 2007. V prosinci 2007 už budou mít lidé možnost využívat komfortně celkem 25 samoobslužných zón. Plzeň je prvním městem v České republice, kde bude realizován tento unikátní systém.

Významným faktem je zrušení čtyř prodejních míst pro vyřizování předplatného. K 31.5. bude uzavřena prodejna na ZČU, prodejna Bory – konečná tramvaje, prodejna Košutka a prodejna Pražská. I nadále zůstane v provozu zákaznické centrum na Denisovo nábřeží a prodejna v Tylově ulici. Upravuje se pouze pracovní doba. Pondělí – pátek 8 – 18 hodin, sobota 8 – 12 hodin, neděle a svátky zavřeno.

Viz www.pmdp.cz

Plzeň se stane prvním městem v ČR, kde budou samoobslužné terminály