Pět nových tramvají  13T  pro Brno s odlišným uspořádáním sedadel

bylo předáno slavnostně do provozu.
bylo předáno slavnostně do provozu.
BRNO, 27. 1. 2011, Pět nových tramvají Škoda 13T "Porsche" bude od konce ledna jezdit na brněnských linkách. Nové vozy obohatí vozový park brněnského dopravního podniku. Investice na nákup těchto tramvají přesáhla částku 300 milionů korun. Tramvají stejného vzhledu jezdí v Brně dosud 19, nyní jejich počet vzroste na 24. Na jaře pak už bude těchto tramvají celkem 29.

Jistě vítanou novinkou u pěti nových tramvají bude odlišné uspořádání sedadel v prvním, třetím a pátém článku vozu. Nově si cestující sednou příčně za sebou, přičemž na jedné straně na klasické dvousedačky a na druhé straně na lavice, které velikostí odpovídají jednomu a půl sedadla.

Tradice dávat novým tramvajím tohoto typu dívčí jména zůstane i tentokrát zachována - nově bude jezdit Verunka, Zuzanka, Anička, Boženka a Danuška. Po slavnostním uvedení do provozu, kterého se zúčastnili představitelé statutárního města Brna, zástupci Dopravního podniku města Brna a zástupci dodavatele tramvají společnosti Škoda Transportation, vyjely tramvaje na všechny linky hromadné dopravy. Tramvajím požehnal brněnský opat Martinec.
Technické údaje
ŠKODA 13T je pětičlánková nízkopodlažní jednosměrná tramvaj se čtyřmi dvoukřídlými a dvěma jednokřídlými dveřmi. Pracoviště řidiče je plně klimatizováno a je nově vybaveno kamerovým systémem, který snímá prostor exteriéru vozu i interiér tramvaje. Tramvaj má také tempomat, který umožní držet zvolenou rychlost vozu. Počítač také dokáže vhodně přizpůsobit rychlost při jízdě v oblouku respektive při jízdě ze svahu. Na čele a na konci tramvaje jsou umístěny informační panely pro číslo linky. Na boční straně dveří na článcích jedna, tři a pět jsou umístěné oboustranné informační panely zobrazující vně tramvaje hlavní uzly a cílovou stanici, uvnitř vozidla pak číslo linky a sled jednotlivých zastávek.V oddíle pro cestující jsou umístěny čtyři informační panely a dva oboustranné reklamní LCD panely.

Délka (přes nárazníky): 31,06 m
Šířka: 2,46 m
Výška: 3,40 m
Rozchod: 1 435 mm
Počet článků: 5
Počet hnacích podvozků: 3
Nízkopodlažnost: cca 50 %
Kapacita: 68 sedících, 179 stojících při obsaditelnosti 6,66 cestujících na m2
Maximální rychlost: 70 km/h
Jmenovitý trakční výkon: 6 x 90 kW

TZ DPMB

Pět nových tramvají  13T  pro Brno s odlišným uspořádáním sedadel
Pět nových tramvají  13T  pro Brno s odlišným uspořádáním sedadel