Oxfordské autobusy budou od konce roku 2023 bez emisí
99 elektrických double deckerů Wrightbus zamíří koncem roku 2023 do Oxfordu. Foto Go-Ahead Group

Objednávka 104 elektrických autobusů Wrightbus je pro Go-Ahead Group dosud největší a urychlí přechod na vozový park s nulovými emisemi. Většina z vozů bude dvoupodlažních.

Objednávka 104 elektrických autobusů Wrightbus je pro Go-Ahead Group dosud největší a urychlí přechod na vozový park s nulovými emisemi. Většina z vozů bude dvoupodlažních.

Objednávka pro historické město Oxford se světoznámou univerzitou se skládá z pěti jednopodlažních a 99 dvoupodlažních autobusů, které bude v Severním Irsku vyrábět společnost Wrightbus, všechna vozidla budou standardně vybavena Wi-Fi a USB nabíječkami. Osm dvoupatrových autobusů s otevřenou střechou je určeno na prohlídkové trasy City Sightseeing. Po uvedení do provozu budou všechny autobusové linky v rámci městské oblasti Oxfordu převedeny na provoz s nulovými emisemi.

Go-Ahead investuje do autobusů více než 30 milionů liber, spolu s finančními prostředky od Oxfordshire County Council a ze schématu ZEBRA (Zero Emission Bus Regional Areas) Ministerstva dopravy. Jedná se o součást celkového balíku 82,5 milionů liber na financování 159 autobusů pro provozovatele v Oxfordu, který se stane jedním z prvních měst s plně elektrifikovanou autobusuvou dopravou. Město také zavede další opatření ke zpříjemnění i zrychlení veřejné dopravy a rozšíří bezemisní zónu. Autobusy ročně ušetří odhadem 6 000 tun emisí CO2, což odpovídá odstranění více než 3 900 aut ze silnic. Christian Schreyer, generální ředitel skupiny Go-Ahead řekl: „Toto je krok směrem k našemu cíli, kterým je celostátní vozový park autobusů s nulovými emisemi do roku 2035. Je důležité připomenout, že dekarbonizace vozidel je pouze částí výzvy – potřebujeme povzbudit více lidí, aby vystoupili z aut a nastoupili do veřejné dopravy."

Díky těmto novým autobusům se Oxford Bus Company stane druhým největším autobusovým provozovatelem autobusů s nulovými emisemi v rámci Go-Ahead Group, hned za Go-Ahead London. Na konci roku 2023 se zvýší počet autobusů s nulovými emisemi skupiny na 456, kterou budou v provozu po celé Británii.

Ve Velké Británii vloni přibylo 680 nových elektrických autobusů, o 100 kusů více než v Německu.