Ostravská MHD nízkoemisní do roku 2020
Autobus Ekova Electron bude testován během února na lince č. 38

DP Ostrava provozuje 284 autousů, již 105 je na CNG. V únoru testuje elektrobus Ekova Electron.
DP Ostrava provozuje 284 autousů, již 105 je na CNG. V únoru testuje elektrobus Ekova Electron.

Dopravní podnik Ostrava skončí do roku 2020 s provozem dieselových autobusů. Plán obnovy vozového parku s tímto cílem přijalo vedení společnosti v souladu s aktualizovanou firemní strategií stát se nejmodernějším dopravním podnikem v zemi. V současné době provozuje 284 autobusů, to je téměř polovina celkového počtu vozidel v evidenčním stavu. Vozový park autobusů již dnes čítá 105 autobusů s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG) a zbylý počet dieselových autobusů bude do budoucna nahrazován elektrobusy a trolejbusy s alternativním pohonem na baterie (tzv. parciální trolejbusy). V cílovém stavu roku 2020 si Dopravní podnik Ostrava v provozu vystačí pouze s nízkoemisními a elektricky poháněnými vozidly. Z důvodu strategické diverzifikace zůstane ve vozovém parku zhruba padesátka naftových autobusů, přičemž ty již nemají být užívány k pravidelnému provozování MHD. Budou sloužit jako záloha.

Během měsíce února bude Dopravní podnik Ostrava testovat zajímavý typ elektrobusu, výrobek vlastní dceřiné společnosti Ekova Electric a.s. s názvem Ekova Electron. Od úterý 7. února do 28. února bude pravidelně vypravován na autobusovou linku č. 38. Vzhledem k tomu, že na této lince jezdí i elektrobusy z vlastního vozového parku dopravního podniku, umožní testování Electronu vzájemné srovnání jejich provozních vlastností. Zapůjčené vozidlo je zajímavé především netradičním umístěním trakčních motorů v nábojích zadních kol.

„Stejnou možnost prezentovat elektrobus jsme v minulosti dali i dalším producentům. Nyní se shodou okolností jedná o výrobek naší dceřiné společnosti Ekova Electric. Jsem zvědav, jaké zkušenosti s ním nabudeme“, uvedl k tématu předseda představenstva Dopravního podniku Ostrava Daniel Morys.

V rámci plánované obnovy vozového parku bude v následujících letech pořízeno až 40 nových eklektrobusů, které se stanou součástí zveřejněné strategické vize provozovat v ostravské MHD do roku 2020 vozidla bez motorů spalujících naftu.

Technické parametry elektrobusu Ekova Electron
Zapůjčený Ekova Electron je 100% elektrický nízkopodlažní autobus snásledujícími parametry:
Délka 11 980 mm
Šířka 2 550 mm
Výška 3 270 mm
Rozvor náprav 5 940 mm
Celková hmotnost 18 000 kg
Trakční akumulátory - LiOn, 265 kWh
Maximální celková obsaditelnost 90 osob
Stojící 60 - 62 osob
Počet sedadel 28 - 30
Motory v nápravě Ziehl Abegg (2 x 113 kW, synchronní motory s kapalinovým chlazením)

Zdroj: DPO


Ostravská MHD nízkoemisní do roku 2020
Irisbus Citelis 12m
Ostravská MHD nízkoemisní do roku 2020
Solaris Urbino 18 CNG
Ostravská MHD nízkoemisní do roku 2020
SOR EBN 10
Ostravská MHD nízkoemisní do roku 2020
Mercedes Benz 411 CDI
Ostravská MHD nízkoemisní do roku 2020
Schéma předpokládané obnovy vozového parku do roku 2020