Oslavy desátého výročí obnovy  Železnice Desná po povodních

proběhly v sobotu 12. září 2009 na nádraží v Koutech nad Desnou
proběhly v sobotu 12. září 2009 na nádraží v Koutech nad Desnou
Praha 14. září 2009 – Společnost Veolia Transport Morava a.s. (VTM), provozovatel drážní dopravy na Železnici Desná, oslavila spolu s vlastníkem železnice Svazkem obcí údolí Desné a společností SART – stavby a rekonstrukce a.s., provozovatelem dráhy, desáté výročí rekonstrukce a obnovení provozu železniční dopravy ze Šumperka do Koutů nad Desnou, přerušené ničivou povodní v roce 1997.

Výročí si přišli v sobotu 12. září 2009 na nádraží v Koutech nad Desnou připomenout stovky lidí, kteří si v rámci oslav prohlédli železniční stanici, výstavu železniční techniky a mechanizace, k vidění byla i modelová panelové železnice a film o povodních z roku 1997. Pro děti byly připraveny hry a soutěže o drobné ceny, nebo možnost svést se vláčkem pro speciální Sičově drobné železnici. Na akci vystoupili i žáci Základní školy Loučná nad Desnou.

VTM vypravovala ze Šumperka po celý den pro návštěvníky akce speciální vlak DESNÁ, který přivážel do Koutů nad Desnou všechny zájemce zdarma. Ve vlaku cestující obdrželi pamětní jízdenku se speciálním razítkem. Rekonstruovaná trať Šumperk – Kouty nad Desnou byla znovu uvedena do provozu 28. května 1999. Kromě železnice byla opravena i řada zastávek včetně nádražní budovy v Koutech nad Desnou. Trať vyřadila z provozu ničivá povodeň v červenci 1997. Byla poničena nejen trať, ale i důležité železniční mosty. České dráhy, tehdejší vlastník a provozovatel odmítl po povodni trať rekonstruovat. K obnově přistoupily samotné obce regionu, které založily společný Svazek obcí údolí Desné. Ten je nyní majitelem trati, patřící pod regionální drážní infrastrukturu Železnice Desná. Železnice Desná v loni přepravila kolem 700 tisíc cestujících, a to nejen místních obyvatel, ale i turistů, kteří směřují do Jeseníků. Společnost Veolia Transport Morava je provozovatelem drážní dopravy na Železnici Desná, která je majetkem Svazku obcí údolí Desné. Na trati Železnice Desná ve vlacích Veolia Transport Morava a.s. platí tarif a smluvní přepravní podmínky Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje (IDSOK). Z TZ Veolia Transport

Oslavy desátého výročí obnovy  Železnice Desná po povodních