že cestující si po vyhlášenou dobu nemusejí označovat jízdenku ODIS a ani platit za přepravu SMS jízdenkou. O vyhlášení i ukončení mimořádné přepravy budou cestující informováni.
Reklama
že cestující si po vyhlášenou dobu nemusejí označovat jízdenku ODIS a ani platit za přepravu SMS jízdenkou. O vyhlášení i ukončení mimořádné přepravy budou cestující informováni.
Statutární město Ostrava se s platností od 15. prosince 2010 rozhodlo umožnit v době vyhlášené smogové situace mimořádnou přepravu cestujících v MHD Ostrava a dalších linkách integrovaného dopravního systému ODIS na území města Ostravy - tarifní zóny ODIS č. 1 až 4.

Mimořádná přeprava cestujících znamená, že cestující si po vyhlášenou dobu nemusejí označovat jízdenku ODIS (15min., 60min., 24hodinovou) a ani platit za přepravu SMS jízdenkou. Podle možností dopravců budou zablokovány označovače jízdenek.

Cestujícím, kteří se přepravují na dlouhodobou předplatní jízdenku ODIS, nebude za výše uvedené situace jízdné vráceno a nebude ani prodlužována platnost jízdenky (cena jízdenky již obsahuje slevu). Současně se nebude vracet jízdné ze zakoupených SMS jízdenek nebo označených jízdenek ODIS. Mimořádnou přepravu na území města Ostravy (tarifní zóny 1 až 4) budou poskytovat Dopravní podnik Ostrava a.s., Veolia Transport Morava a.s., TQM-holding s.r.o. a firma MAXNER. Finanční ztrátu dopravcům uhradí statutární město Ostrava.

Mimořádná přeprava bude zavedena v případě, kdy nastane smogová situace a bude vyhlášen signál regulace.

O vyhlášení mimořádné přepravy budou cestující informování tabulemi za předním sklem dopravních prostředků MHD, ve vozidlech Dopravního podniku Ostrava a.s. navíc akustickým hlášením. Tabule bude oranžové barvy s černým textem: "SMOG NEOZNAČUJTE JÍZDENKY ODIS V ZÓNÁCH 1 - 4". Informace cestujícím o tom, že nastala smogová situace a byl vydán signál regulace, bude poskytnuta ve vozidlech dopravce a dále na internetových stránkách statutární město Ostrava a ve sdělovacích prostředcích. Mimořádná přeprava bude ukončena až o půlnoci (ve 24.00 hod.) daného dne, i když bude signál regulace ukončen už v průběhu dne.

Vyhlášení signálu regulace, stejně jako jeho ukončení, může nastat v kteroukoliv dobu v průběhu dne. U příměstských spojů bude platit, že pokud mimořádná přeprava začne dřív, než řidič získá informaci o regulaci, bude dojezd na a výjezd z území města tak, jako by regulace nebyla vyhlášena - cestující si bude muset označit jízdenku.
Informace www.kodis.cz