Od dubna se více propojí autobusová doprava mezi Středočeským a Ústeckým krajem
Od 1. dubna 2022 budou zaintegrovány další mezikrajské linky PID a DÚK. Foto PID

Od pátku 1. dubna dojde k integraci mezikrajských autobusových linek mezi Středočeským a Ústeckým krajem. V některých autobusech na Litoměřicku, Podřipsku, Lounsku a Rakovnicku bude platit tarif PID i DÚK.
Reklama
Od pátku 1. dubna dojde k integraci mezikrajských autobusových linek mezi Středočeským a Ústeckým krajem. V některých autobusech na Litoměřicku, Podřipsku, Lounsku a Rakovnicku bude platit tarif PID i DÚK.
V rámci integrace spojů mezi oběma kraji bude šest stávajících linek zrušeno a nahrazeno zcela novými nebo linkami s upravenou trasou. Změny se týkají dopravců ČSAD Střední Čechy, ČSAD Česká Lípa, ČSAD MHD Kladno, ČSAD Slaný, DSÚK a Transdev Střední Čechy. Dojde také k úpravám MHD v Kralupech nad Vltavou, páteřní bude dál linka 457, změny se týkají i zastávek.

Na společných mezikrajských linkách bude vzájemně uznáván Tarif PID i DÚK. Rozsah platnosti systémů PID a DÚK je vyznačen v jízdních řádech. Pro cesty mezi zastávkami, kde platí pouze Tarif PID nebo DÚK, budou cestující odbaveni podle tarifu příslušného systému. V případě, že pro tyto cesty bude možné využít souběžně Tarifu PID i DÚK, může si cestující zvolit, jaký chce využít.

V systému PID i DÚK jsou k dispozici přestupní jízdenky pro jednotlivou jízdu, které je možné zakoupit přímo u řidiče včetně možnosti platby bezkontaktní kartou, anebo pomocí mobilní aplikace – pro jízdenky PID aplikací PID Lítačka a pro jízdenky v Ústeckém kraji DÚKapkou. K dispozici jsou v obou systémech také časové předplatní kupony. Časové kupony PID v měsíční, čtvrtletní nebo roční verzi je možné zakoupit pomocí mobilní aplikace PID Lítačka, v elektronické podobě nahrané na kartu Lítačka například v železničních stanicích Rakovník nebo Kralupy nad Vltavou, anebo v papírové podobě ve vybraných železničních stanicích s prodejem jízdenek (například Hněvice, Jesenice, Kralupy nad Vltavou, Rakovník, Roudnice nad Labem, Slaný a Velvary.

Na autobusových linkách, kde jezdí autobusy vybavené novým multikanálovým odbavovacím zařízením (305, 369, 389, 405, 464, 466, 467, 468, 475, 600, 646, 650, 711, 760) bude prodáván a odbavován veškerý sortiment elektronických jízdenek PID i DÚK.

Na linkách PID 592, 595, 596, 619 budou jako doposud uznávány v úsecích vyznačených v jízdních řádech kromě jízdenek PID pouze papírové jízdní doklady DÚK a jízdenky zakoupené v mobilní aplikaci DÚKapka.

Naopak na linkách DÚK 633, 635, 639, 680, 682, 683, 685, 687 budou kromě jízdenek DÚK uznávány v úsecích vyznačených v jízdních řádech pouze papírové jízdní doklady PID a jízdenky zakoupené v mobilní aplikaci PID Lítačka.

Bezplatná přeprava cestujících starších 70 let bude uznávána pouze na území Prahy a Středočeského kraje. Oproti stávajícímu stavu tedy již nebude tato bezplatná přeprava uznávána tam, kde platí Tarif PID mimo území Středočeského kraje.

Tarif DÚK bude nově platit i v těchto železničních stanicích a zastávkách: Horní Počaply, Dolní Beřkovice, Cítov, Vraňany, Mlčechvosty, Nové Ouholice, Nelahozeves, Nelahozeves zámek, Kralupy nad Vltavou.

K 1. dubnu připravuje PID také integraci předposlední oblasti Středočeského kraje - Vlašimska a Posázaví.

Od dubna se více propojí autobusová doprava mezi Středočeským a Ústeckým krajem
Schéma integrovaných linek PID a DÚK. Zdroj PID