Navýšení cen jízdného je důsledkem neustále se zvyšujících nákladů na provoz a důsledkem změny snížené sazby DPH z 5 na 9 %. Aktualizováno k výměně jednorázových jízdenek.
Reklama
Navýšení cen jízdného je důsledkem neustále se zvyšujících nákladů na provoz a důsledkem změny snížené sazby DPH z 5 na 9 %. Aktualizováno k výměně jednorázových jízdenek.
Dopravní podnik města Brna, a. s. se dodatečně rozhodnul vyjít vstříc požadavkům cestujících a od 16. ledna 2008 umožní výměnu jednorázových jízdenek IDS JMK vydaných Dopravním podnikem města Brna v tarifu platném do 31. 12. 2007. Výměna bude probíhat až do 31. března 2008 na vybrané přepážce v předprodejním centru na Novobranské ulici. Za staré jízdenky obdrží nové ve stejné celkové hodnotě. Pokud bude celková hodnota nových jízdenek vyšší, cestující odpovídající částku doplatí. Vyměňovat se budou všechny druhy jednorázových jízdenek a předplatních přenosných jízdenek (na 24 hodin, 72 hodin, 7 dnů, 14 dnů) platné ke dni 31.12.2007. Jízdenky univerzální a jízdenky jednodenní pro všechny zóny IDS JMK a pro všechny zóny IDS JMK s výjimkou zón 100 + 101 se vyměňovat nebudou, protože nadále zůstávají v platnosti ve stejné ceně.
Cílem nového tarifu je podpořit pravidelné cestující, a proto se nárůst cen nejznatelněji projeví u jednorázových jízdenek. Základní přestupní jízdenku pro dvě zóny, která nyní stojí 13 Kč a platí 40 minut od označení, pořídí cestující po 1.1.2008 za 15 Kč, ale cestovat na ni bude moci celou hodinu. Základní nepřestupní dvouzónová jízdenka podraží o 2 Kč, úseková jízdenka o 1 Kč. Pro cestující je důležité vědět, že jízdenky platné do 31. 12. 2007 nebude možné vrátit ani vyměnit. Pokud máte doma větší zásobu těchto jízdenek a nestihnete je projet do konce roku, můžete je použít až do 15. ledna 2008. Nové jednorázové i předplatní jízdenky jsou již v prodeji.

Bližší informace o tarifu IDS-JMK naleznete na adrese http://www.dpmb.cz/jizdne2007.asp. Základní změny a novinky v tarifu jsou shrnuty na přehledném letáku, které si můžete stáhnout na adrese http://www.kordis-jmk.cz/img/Aktuality/Tarif08.pdf.

Kromě jízdného se snaží Dopravní podnik města Brna zvyšovat i kvalitu svých služeb. Jedním z kroků vstříc cestující veřejnosti je inovace pravidelného časopisu, jehož cílem je informovat obyvatele Brna o dění v dopravě. Dříve jednobarevný časopis (Bez Starostí) si oblékl barevný kabát a v rámci nové image si změnil jméno, díky kterému teď každý na první pohled pozná, že informuje právě o dopravě v Brně. A aby měli cestující ke svému časopisu opravdu blízko, nainstaloval dopravní podnik do některých vozů držáky (viz. foto), ve kterých se pravidelně časopis Šalina objevuje a je tak cestujícím k dispozici v místě, kde se to žádá a očekává – na palubách dopravních prostředků MHD.

Jan Havíř pro BUSportál.

Od 1. ledna 2008 dochází ke změně tarifu IDS Jihomoravského kraje.