Od 1. března se zvýší jízdné v IDS na jihu Moravy
Od 1. března platí v Jihomoravském kraji nový Ceník jízdného Integrovaného dopravního systému. Ilustrační foto IDS JMK

V integrovaném dopravním systému Jihomoravského kraje (IDS JMK) od 1. března zdraží v průměru o 17 až 19 procent jízdné a dojde k úpravám sortimentu jízdních dokladů. Pro zónu 100 a 101 zavádí Brno nové jednorázové jízdné 8 cest po Brně. 

Reklama

V integrovaném dopravním systému Jihomoravského kraje (IDS JMK) od 1. března zdraží v průměru o 17 až 19 procent jízdné a dojde k úpravám sortimentu jízdních dokladů. Pro zónu 100 a 101 zavádí Brno nové jednorázové jízdné 8 cest po Brně. 

K poslednímu kompletnímu nastavení jízdného v došlo v IDS JMK v roce 2012. Vzhledem k ekonomické situaci a enormnímu růstu nákladů na provoz veřejné dopravy rozhodli krajští radní o zdražení 23. listopadu loňského roku.  

U jednorázových jízdenek dojde od 1. března k navýšení o průměrně 19 procent, v případě předplatních jízdenek o průměrně 17 procent. Nejvyšší změny jsou v případě jízdenek na krátké vzdálenosti, tyto změny jsou však nominálně nižší (např. jízdenka na 3 zóny pro cestujícího bez slevy změní cenu z 27 na 33 korun, senior nad 65 let pak v regionu zaplatí o 3 koruny více). Úseková jízdenka na nejkratší vzdálenost změní cenu z 10 na 12 korun, zlevněná pro děti, studenty a osoby nad 65 let pak bude dražší o jednu korunu. Nový tarif má také zjednodušit sortiment jízdních dokladů.

Hlavní změny v Tarifu IDS JMK od 1. března 2023:

  • Vydané předplatní jízdenky platí až do konce své platnosti.
  • Zjednodušuje se sortiment dvouzónových jednorázových jízdenek. Nově budou v Brně i mimo Brno platit pouze dvě jízdenky – standardní na 2 zóny 60 minut za 25 Kč a dále krátkodobá na 2 zóny 15 / 10 minut za 20 Kč. Čtvrt hodiny bude platit při cestách pouze po Brně. Při cestách mimo Brno bude platit 10 minut. Obě jízdenky budou přestupní. Ruší se nestandardní dvouzónové jízdenky platné buď jen ve vlaku do 2 zastávek nebo jen v regionálním autobusu.
  • Zavedení jízdenek na 11 a 12 zón. Až po nich bude následovat jízdenka všezónová.
  • Mladým rodinám pomůže speciální celokrajská roční jízdenka určená pro doprovod dítěte do 3 let. Její cena 2400 Kč se nezvyšuje a navíc Jihomoravský kraj umožnil její využívání po celý den. Dosud to bylo možné v pracovní dny až po 8. hodině.
  • Senioři nad 70 let budou moci koupit za 1400 Kč roční jízdenku, která jim umožní cesty po celém kraji bez časového omezení. Dosud byla v pracovní dny platná až od 8. hodiny. Ve všech městech, kde mají bezplatnou přepravu, bude seniorům nad 70 let nově postačovat k cestování předložení dokladu totožnosti. Nebude nutná průkazka. Přesto ji doporučujeme vyřídit, abyste občanský průkaz třeba neztratili.
  • Preferuje se prodej elektronických jízdních dokladů – nejlevnější jednorázové jízdenky je možné zakoupit prostřednictvím aplikace POSEIDON. Elektronické předplatní jízdenky koupené prostřednictvím e-shopů jsou levnější než jízdenky kupované v papírové podobě.
  • Prodej papírových předplatních jízdenek se postupně omezuje. Už nebudou prodávány papírové měsíční, čtvrtletní a roční jízdenky pro Brno. Ostatní papírové předplatní jízdenky budou prodávat výhradně železniční stanice.
  • Nevyužité jednorázové jízdenky bude možné na stanovených místech vyměnit s případným doplatkem za jízdenky dle nového tarifu. Počátek období výměny jízdenek bude stanoven prodejcem. Výměna bude probíhat 3 měsíce od zahájení výměny. Následně již nebude možné jízdenku vyměnit.
  • Se změněnou cenou nadále zůstává zachována univerzální jízdenka. Nově ji i v případě potřeby budou moci využít cestující jako náhradu za základní úsekovou a dvouúsekovou jízdenku.
  • Výhodné jednodenní turistické rodinné či skupinové jízdenky budou nadále v platnosti. Levnější budou přes POSEIDON.
  • Ve městech s městskou dopravou Adamov, Blansko, Břeclav, Hodonín, Kyjov, Vyškov a Znojmo a v Mikulově se pro cesty po městě bude místo úsekové předplatní jízdenky prodávat jízdenka jednozónová. Tím se umožní kombinace jízdních dokladů při cestě mimo tato města i pro držitele tamních předplatních jízdenek.
  • V regionální dopravě a na spojích linek městské dopravy vyjíždějících z Brna je nárok na slevu i nadále dle stávajících pravidel Cenového výměru Ministerstva financí. Nárok na jízdné se ověřuje při zakoupení jízdenky u řidiče (případně při kontrole revizorem). Sleva se poskytuje po dobu platnosti ISIC. Při cestách městskou dopravou uvnitř Brna jsou dlouhodobě přísnější nároky na uznání studentské slevy. Studenti, kteří nesplní podmínky pro poskytnutí slevy poskytované městem Brnem budou moci nadále využívat studentské jízdné i v zónách 100 a 101, ale pouze ve spojích jedoucích z nebo do regionu.
  • Papírové jednorázové jízdenky s výjimkou jízdenky na 2 zóny / 60 minut je nutné co nejdříve spotřebovat. Dle Tarifu je lze použít nejpozději 7. března 2023. Od vyhlášení pak bude probíhat výměna za nové jízdní doklady. Peníze se za jízdenky nevracejí.

Změny se týkají měst zapojených v IDS JMK kromě Brna. Město slíbilo jízdné v této době nezdražovat a proto jako alternativu k současné univerzální jízdence, která se od 1. března v regionu zvýší ze 156 na 180 korun, přichází s alternativou pro zóny 100 a 101. Nová jízdenka nazvaná 8 cest po Brně nabízí v rámci jednorázového jízdného vůbec nejlevnější možnost přepravy. Označení jednoho políčka umožní lidem 45 minut cestování, a to v přepočtu za 19,50 korun.

Stávající univerzální jízdenku využívají především lidé, kteří cestují v regionu přes větší počet zón, ale nepravidelně, takže se jim nevyplatí pořízení šalinkarty. Obsahuje 24 políček, která si označují dle potřeby. Nově tato jízdenka bude stát 180 Kč a cestující ji nadále budou moci používat pro přejezd mezi všemi zónami v regionu.

Novou jízdenku 8 cest po Brně mohou cestující využít v brněnských zónách 100 a 101. Osm polí vyjde na původních 156 korun, cena za tři čtvrtě hodiny jízdy tak zůstává stejná jako doposud – 19,50 korun. Po nástupu si označí jedno políčko a mohou libovolně využívat MHD po dobu 45 minut. Pokud by chtěl člověk vycestovat za hranice Brna do jiných zón, musí využít jinou jízdenku pro příslušný počet zón. Jízdenka je v prodeji i ve zlevněné variantě pro děti do 15 let za 78 Kč.

Ceny stávajících jednorázových jízdenek pro zóny 100+101 zůstávají stejné, 15minutová jízdenka stojí 20 Kč, jízdenka na 60 minut vyjde na 25 Kč.