O svátcích vyjedou historická vozidla MHD
Na linkách Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice vyjedou o květnových svátcích opět historická vozidla. Foto DSZO

K příjemné atmosféře květnových státních svátků v pondělí 1. a 8. května přispěje Dopravní společnost Zlín – Otrokovice, vypraví poprvé po zimě všechny své historické skvosty na běžné linky.

K příjemné atmosféře květnových státních svátků v pondělí 1. a 8. května přispěje Dopravní společnost Zlín – Otrokovice, vypraví poprvé po zimě všechny své historické skvosty na běžné linky.

Cestující si budou moci v různých částech Zlína a Otrokovic vozidla vyfotografovat a také se jimi svézt, a to za běžných tarifních podmínek. Ve vozidlech budou platit jízdní doklady pro jednotlivou jízdu i časové kupony a také všechny slevy, pokud na ně mají cestující nárok,“ uvedl ředitel DSZO Josef Kocháň. V historických vozidlech budou instalovány standardní označovače jízdenek. Ve vlečce cestujícím jízdenky označí nebo i prodá průvodčí.

Které vozy a na kterých trasách veřejnost uvidí?

Červený historický trolejbus Škoda 9 Tr s červeným vlekem Jelcz PO-1E bude jezdit 1. května v čase přibližně od 7:30 do 19:30 hodin na linkách č. 2 a 6 mezi železniční stanicí v Otrokovicích a Bartošovou čtvrtí nebo Kocandou ve Zlíně.

Žlutý trolejbus typu Škoda 14 Tr bude zařazen shodně 1. i 8. května jako standardní spoj na lince 9 (Baťova nemocnice – Jižní Svahy-Středová), a to s odjezdem v 7:48 ze zastávky Baťova nemocnice a následně budou vedeny odjezdy ze Středové ve 20. minutě každé hodiny, od nemocnice ve 40. minutě.

Modrý historický autobus Škoda 706 RTO s modrým vlekem Karosa B 40 vyjede na Prvního máje odpoledne do Otrokovic. Bude jezdit jako přidaný spoj podle zvláštního jízdního řádu na lince 55 (Otrokovice-železniční stanice – Štěrkoviště) v hodinovém intervalu. Během odpoledne bude vypraveno šest párů spojů, první spoj vyjede od železniční stanice v 13:19, poslední v 18:19. Zpět od Štěrkoviště poprvé v 13:34, naposledy v 18:34 hodin.
V pondělí 8. května bude jezdit tento autobus (již bez vlečky) na lince č. 4 mezi konečnou Podhoří a zastávkou Lešná-ZOO.

Červeno-krémový historický autobus ŠM 11 bude vypraven 1. května na linku č. 4 mezi konečnou Podhoří a zastávkou Lešná-ZOO.

Jízdní řády historických jízd zveřejní DSZO na všech zastávkách, na kterých budou tyto vozy zastavovat. „V případě nenadálé poruchy historického vozidla by byly historické jízdy na lince č. 55 v Otrokovicích se speciálním jízdním řádem zrušeny bez náhrady, na ostatních linkách, na kterých budou veterány zařazeny jako standardní spoje, by místo vozu v poruše vyjela současná vozidla MHD,“ upřesnil vedoucí dispečer DSZO Jan Tesař. Historická vozidla nejsou bezbariérová.

Provoz mimořádných historických linek připravují na neděli 7. května Plzeňské městské dopravní podniky. Po pěti letech bude příležitost svézt se tramvají Křižík. Dalším lákadlem bude jízda tramvají T1, která bude projíždět novou vozovnou na Slovanech. V provozu budou také autobusy Škoda 706 RTO a Karosa ŠM 11 a trolejbusy Škoda 9 Tr a 15 Tr. Ve vozech platí speciální tarif, nelze je zakoupit prostřednictvím Plzeňské karty ani platit kartou.