Novým majitelem skupiny Arriva se stala společnost I Squared
Arriva má od 18. října 2023 nového majitele.

Prodej Arrivy je zakončen. Ve středu 18. října došlo k podpisu smlouvy mezi společnostmi Deutsche Bahn a I Squared, která se tak stává novým vlastníkem české Arrivy i dalších devíti v Evropě.

 

Prodej Arrivy je zakončen. Ve středu 18. října došlo k podpisu smlouvy mezi společnostmi Deutsche Bahn a I Squared, která se tak stává novým vlastníkem české Arrivy i dalších devíti v Evropě.

 

I Squared má za sebou úspěšné investice do infrastrukturních společností – od společností zabývajících se energetickými řešeními, jako je Aggreko, až po společnosti poskytující dopravní a logistické služby, včetně skupiny TIP. Společnost I Squared se zároveň zavázala poskytnout společnosti Arriva dlouhodobý kapitál na investice do rozvoje a zlepšování služeb ve veřejné dopravě.

Po restrukturalizaci společnosti a úspěšném rozvoji v minulých letech zajistí investice společnosti I Squared Arrivě další růst a zlepšení služeb v deseti zemích Evropy. Využitím zkušeností, odborných znalostí a nově i investičních schopností společnosti I Squared bude vedení Arrivy schopné zajistit kvalitní služby pro cestující, vytvářet odpovídající pracovní prostředí pro zaměstnance a vycházet maximálně vstříc objednavatelům dopravy nejen v České republice. Společnost Arriva nadále pokračuje v přípravě projektů na modernizaci vozového parku s cílem snižování emisí ve veřejné dopravě, soustředí se na zahájení provozu železniční linky P1 v Plzeňském kraji, připravuje se na změny po soutěžích na dopravce ve Středočeském kraji i na převzetí části železničních výkonů na jižní Moravě

"Pro Arrivu je to velká příležitost a začátek nové kapitoly naší společné cesty. Je skvělé, že tým společnosti I Squared bude pokračovat v naší vizi o poskytování kvalitních služeb ve veřejné dopravě“, uvádí Mike Cooper, generální ředitel skupiny Arriva a pokračuje: "Investice společnosti I Squared do naší společnosti pomůže vytvořit nové obchodní příležitosti a navázat na stávající hodnoty, které jsou pro Arrivu důležité – naši zaměstnanci, péče o životní prostředí a zejména důraz na naše cestující, které každý den vozíme. Značka a hodnoty Arrivy se touto transakcí nejen nezmění, ale získají i novou energii. Těšíme se na budoucnost se společností I Squared a na pokračování v cestě za naší ambicí stát se předním partnerem v osobní dopravě v celé Evropě."

Daniel Adamka, generální ředitel společnosti Arriva v České republice k celé události dodává: "Oznámení o prodeji je skvělou zprávou pro celou společnost Arriva a zejména pro další rozvoj naší společnosti v České republice. S novým vlastníkem budeme pokračovat v zajišťování služeb, tak jak jsou naši cestující zvyklí. I nadále se budeme připravovat na nadcházející investice do moderní, bezpečné a ekologické dopravy, kde budou naši cestující tou nejvyšší prioritou."

Deutsche Bahn získala Arrivu v roce 2010. Několik provozů prodala už v předcházejících měsících.

O skupině Arriva

Arriva je předním provozovatelem osobní dopravy v Evropě, zaměstnává přibližně 35 500 lidí a přepraví přibližně 1,5 miliardy cestujících ročně v deseti evropských zemích. S autobusy, vlaky, autokary, tramvajemi, loděmi a systémy pro sdílení kol Arriva vytváří jedinečnou síť veřejné dopravy napříč Evropou.  Činnosti společnosti Arriva jsou rozděleny do čtyř oblastí: Autobusy ve Velké Británii, vlaky ve Velké Británii, Nizozemsko a kontinentální Evropa. Arriva působí v České republice, Chorvatsku, Maďarsku, Itálii, Nizozemsku, Polsku, na Slovensku, ve Slovinsku, Španělsku a Spojeném království.