Nový tramvajový systém ve městě Caen v Normandii
Nová generace tramvají Alstom Citadis X05. Foto Alstom

Za rok a půl Keolis vybudoval tři tramvajové tratě, na kterých jezdí 26 tramvají od Alstom. Nově navržené vedení tras autobusů v systému Twisto a půjčování kol má přilákat cestující do veřejné dopravy.
Za rok a půl Keolis vybudoval tři tramvajové tratě, na kterých jezdí 26 tramvají od Alstom. Nově navržené vedení tras autobusů v systému Twisto a půjčování kol má přilákat cestující do veřejné dopravy.
27. července dopravní společnost Keolis zahájila v rámci systému veřejné dopravy Twisto ve městě Caen v severozápadní Francii provoz nové tramvajové sítě. Po 19 měsících prací nahradí tři nové tratě s délkou přes 16 kilometrů, 36 stanicemi a 26 tramvajemi stávající dopravu s vozidly "na pneumatikách" a tvoří páteř Twisto.

Zásadní změnou prošla i autobusová síť, byla vytvořena kruhová trasa procházející celou městskou částí a rozšířeno několik stávajících autobusových tras. Nově je zavedeno šest hlavních linek s intervaly 10, resp. 15 nebo 20 minut, podle denní doby. Tu doplňuje flotila přes 600 kol, z toho 400 elektrických, a elektrická kyvadlová doprava v centru Caen, která je v provozu od roku 2018.

Díky novým dopravním opatřením Keolis očekává do roku 2023 nárůst počtu pasažérů přibližně o 20% a  výnosů  o cca 30%.

Keolis provozuje síť Twisto již několik let, začátkem roku 2018 získal smlouvu od organizátora dopravy Caen la Mer na prodloužení až do konce roku 2023. Zajišťuje tak mobilitu 270 000 obyvatel v městské aglomeraci Caen la Mer tvořenou 47 obcemi a o rozloze 362 km².

Každá z 26 tramvají Alstom Citadis X05 s délkou 33 metrů přepraví 210 cestujících. Má šest dvoukřídlých dveří na každé straně, velká okna, která pokrývají 45% vozidla, a velkou plochu pro pohodlný pohyb cestujících uvnitř. Nízkopodlažní tramvaj má dva prostory pro invalidní vozíky a kočárky, zařízení pro zesílení zvuku pro nedoslýchavé, šest mimořádně velkých informačních obrazovek, porty USB, 100% LED osvětlení a optimalizovanou klimatizaci. Kromě toho zvládne Citadis X05 v Caen la Mer stoupat na svahy se sklonem až 8%.

Tramvaje Citadis pro Caen la Mer navrhlo a vyrobilo 13 závodů Alstom ve Francii: La Rochelle (konstrukce, montáž, ověření, uvedení do provozu a záruka), Ornans (motory), Le Creusot (podvozky), Tarbes (trakční moduly), Valenciennes (vnitřní prostory), Villeurbanne (palubní počítačové systémy), Aix en Provence (přístroje pro měření rychlosti jízdy) a Saint-Ouen (konstrukce).

Celkově Alstom prodal více než 2 600 tramvají Citadis do více než 50 měst ve 20 zemích.

Restrukturalizace a modernizace sítě Twisto má pomoci přilákat obyvatele do veřejné dopravy a omezit používání automobilů. Nová síť Twisto data:

  •   11,5 milionu kilometrů najetých v roce 2019
  •   předpoklad 24,6 milionu přepravených osob ročně
  •   3 tramvajové linky a 26 tramvajemi
  •   71 autobusových linek s 191 vozidly a 11 pro osoby se sníženou pohyblivostí
  •   630 jízdních kol (230 samoobslužných a 400 e-kol k zapůjčení)
  •   1 bezplatná kyvadlová doprava po centru města se 6 elektrickými vozidly
  •   47 obsluhovaných obcí
  •   1 700 zastávek
  •   700 zaměstnanců, z toho 130 najatých v roce 2018 pro nové tramvajové trasy

Keolis, Alstom


Nový tramvajový systém ve městě Caen v Normandii
Zahájení provozu tramvají bylo slavnostní. Foto: Communauté urbaine Caenlamer
Nový tramvajový systém ve městě Caen v Normandii