BUS Portál: Pod záštitou obchodního rady Rakouského velvyslanectví představila společnost ASFINAG 26.11. v kongresovém sále pražského hotelu Crowne Plaza nový mýtný systém. Úplnou tiskovou zprávu
Reklama
BUS Portál: Pod záštitou obchodního rady Rakouského velvyslanectví představila společnost ASFINAG 26.11. v kongresovém sále pražského hotelu Crowne Plaza nový mýtný systém. Úplnou tiskovou zprávu
BUS Portál: Pod záštitou obchodního rady Rakouského velvyslanectví představila společnost ASFINAG 26.11. v kongresovém sále pražského hotelu Crowne Plaza nový mýtný systém. Úplnou tiskovou zprávu přinášíme ZDE

Předseda představenstva společnosti ASFINAG Walter Hecke představil celý systém. Zdůraznil výhody plynoucí ze vstupu ČR do EU, zejména konec povolení. Dceřiná společnost Rakouské republiky ASFINAG má ve své péči rakouské rychlostní komunikace od roku 1997 na 50 let. Zajišťuje jak výstavbu a údržbu, tak financování. Od mýtného systému, který je sice sazbou za kilometr spravedlivější, ale v nasazení sazeb pro řidiče dražší, si slibuje roční výnos 1.2 mld EUR. Za 50 let chce odevzdat rychlostní síť kvalitní a bez dluhů. Princip GO Boxu je podobný mobilnímu telefonu - je možno kupovat karty v ceně 50 - 500 EUR předem a box dobíjet kartami - signalizace boxu upozorní 70 km před vyčerpáním - nebo mít uzavřenu paušální smlouvu s následnou platbou. Sankce budou 110 EUR za chybně nastavený počet náprav a 220 EUR za absenci boxu. V ČR se odhaduje asi 12000 klientů systému, objednávky jsou zatím registrovány pouze od 2000 uživatelů. V prosinci chystají v Rakousku nesankcionované kontroly, zda box ve vozidle již je, či má dopravce box objednán. Specielně pro autobusy upozorňujeme, že jakýkoliv přívěs není navíc zpoplatňován.

Prezentace proběhla za velkého zájmu českých dopravců.

Informace hledejte na www.asfinag.at a
www.go-maut.at



Tisková zpráva - Nový mýtný systém v Rakousku

Od 1. ledna 2004 bude v Rakousku vybíráno mýto za používání dálnic a rychlostních komunikací nákladními automobily a autobusy od nejvyšší přípustné hmotnosti 3,5 t. V celoevropském výběrovém řízení firmy ASFINAG na zřízení a provoz plně elektronického mýtného systému získal v červnu 2002 zakázku italský provozovatel dálnic Autostrade S.P.A. Za provoz výběru mýta v Rakousku bude zodpovídat jeho dceřinná firma EUROPPASS. Věškeré příjmy plynoucí z dálničních poplatků za nákladní automobily, z výběrů zvláštního mýta a prodeje dálničních známek budou investovány do výstavby, provozu a údržby rakouských dálnic a rychlostních komunikací.

Provozovatel a systém
EUROPPASS vybuduje plně elektronický, celoplošný systém výběru mýtného za použivání dálnic nákladními automobily, jenž bude první svého druhu na světě. Mikrovlnná technologie, s níž se pro tento systém uvažuje, se již dnes používá v 28 zemích. Do července 2003 EUROPPASS postavil po celém Rakousku 800 zúčtovacích míst, která zajistí výběr mýta bez narušení plynulého provozu. Specializovaná firma na systémy dálničních poplatků Kapsch AG dodá zařízení pro vozidla i silnice, počítačovou infrastrukturu zajistí Raiffeisen Informatik Zentrum RIZ IT a stavebními pracemi bude pověřena firma STRABAG. Hodnototvorný řetězec tvoří z 95 % rakouské firmy. Italský koncern Autostrade, jenž je mateřskou firmou EUROPPASSu, má s mýtnými systémy padesátiletou zkušenost a sám je provozovatelem 3 100 km dálnic, což v přepočtu představuje asi pětinu evropské dálniční sítě.

Dálniční poplatek - jednoduchý a spravedlivý
Za používání rakouských dálnic a rychlostních komunikací budou mít všechna vozidla nad 3,5 tun nejvyšší přípustné hmotnosti povinnost odvádět poplatek. Výše mýtného se stanovuje podle počtu náprav a je odstupňována systémem katergorií. Tak například automobily se dvěma nápravami zaplatí 13 centů /km (kategorie 2), automobily s třemi nápravami zaplatí 18 centů /km (kategorie 3) a automobily se čtyřmi a více nápravami zaplatí 27 centů /km (kategorie 4)*). Takový systém, podle něhož se platí podle využívání silnice, je jednoduchý a spravedlivý.

*) Kategorie 1 = os. automobily a motorky, pouze na zvlášť zpoplatňovaných úsecích

Výběr mýta a kontrola
Všechy nákladní automobily, podléhající povinnosti odvodu dálničního poplatku, budou muset v kabině za přední sklo umístit malý přístroj - takzvaný GO-Box, který zařídí to, že poté, co vozidlo podjede anténní systém instalovaný nad vozovkou, se dálniční poplatek automaticky odúčtuje. EUROPPASS bude distribuovat tyto On Board Units v 200 místech, přičemž šest (hlavních) stávajících výběrčích stanic bude zařízeno rovněž jako distribuční místa. Pro kontrolu dodržování mýtní povinnosti bude vybaveno sto zúčtovacích míst senzory a kamerami a ASFINAG hodlá též zřídit servisní a kontrolní službu se stovkou dozorčích orgánů. Pracovníci této služby budou provádět inspekci ve výběrčích stanicích, při běžných dopravních kontrolách, na vnějších hraničních přechodech EU, ale budou zastavovat vozidla i na silnici. Kromě toho budou mít za povinnost poskytovat řidičům servis a pomoc.

Budoucí role stávajících výběrčích stanovišť (zvláštní zpoplatněné úseky)
Od okamžiku uvedení do provozu mýtného systému pro nákladní automobily se bude vybírat mýto na šesti stávajích stanovištích (Brenner,Tauern, Pyhrn, Arlberg, Karawanken) za vozidla 1 kategorie tak jako dosud. Pro vozidla kategorie 2 - 4 budou tyto stanice fungovat jako kontrolní místa, jimiž vozidla, pokud bude vše v pořádku, mohou projet bez zastavení. Pro zjištění neplatičů hodlá EUROPPASS v pruhu pro nákladní vozidla namontovat senzory a kamery. Tito hříšníci budou zastaveni a přestupek bude řešen buď přímo mýtným, anebo bude věc postoupena dozorčímu orgánu. K tomu účelu bude odpovídajícím způsobem provedena změna softwarového vybavení. Výše mýtného na zvláštních zpoplatněných úsecích zůstane nezměněna, poplatky se však do budoucna budou účtovat podle ujetých kilometrů.

Další informace: www.asfinag.at, www.go-maut.at,
Vaše podněty: kundendienst@asfinag.at
Dotazy: Marc Zimmermann
+43/1 /53134-10800
+43/664/3205960
marc.zimmermann@asfinag.at

Nový mýtný systém v Rakousku od 1.1.2004 i pro autobusy
Nový mýtný systém v Rakousku od 1.1.2004 i pro autobusy