Novinky v Integrované dopravě Zlínského kraje pro rok 2023
Od února 2023 se ve Zlínském kraji rozšíří nabídka předplatného jízdného. Každý, kdo pravidelně dojíždí do zaměstnání nebo školy, bude mít možnost cestovat levněji než dosud. Foto IDZK

Zlínský kraj rozšíří od 1. února příštího roku nabídku předplatných jízdenek, pro pravidelné cestující přibude k 7denním a 30denním časovým jízdenkám i 90denní a roční. Cena jízdného se zatím zvyšovat nebude.

Reklama

Zlínský kraj rozšíří od 1. února příštího roku nabídku předplatných jízdenek, pro pravidelné cestující přibude k 7denním a 30denním časovým jízdenkám i 90denní a roční. Cena jízdného se zatím zvyšovat nebude.

První měsíce fungování předplatného jízdného prokázaly, že o časové jízdné byl ze strany cestujících v regionu zájem. O tom svědčí jak počty prodejů samotného předplatného, tak i karet Zetka, které slouží jako nosič časových jízdenek,“ uvádí náměstek hejtmana Zlínského kraje pro oblast dopravy Radek Doležel. Zatímco do začátku května letošního roku bylo prodáno cca 15 000 karet, do konce října stoupl jejich počet o dalších zhruba 10 tisíc na nynějších více než 25 000 karet Zetka. Největší zájem o kartu byl přitom v září, kdy si ji objednalo více než 3700 cestujících.

Hlavní zájem o předplatné nastal podle předpokladů po prázdninách, kdy skončila sezóna dovolených a do škol se vrátili žáci a studenti. V září jsme prodali více než 5 300 předplatných jízdenek, v říjnu necelých 6 500,“ uvádí jednatel společnosti Koordinátor veřejné dopravy Zlínského kraje (KOVED) Martin Štětkář. Největší zájem byl o 30denní předplatné, které si pořídilo téměř 6 000 cestujících, na 500 cestujících si pak pořídilo 7denní jízdenku.

Systém zónového tarifu zůstává stejný jako doposud, Zlínský kraj je rozdělen na 97 zón, cestující si pořizuje předplatnou jízdenku na ty zóny, jimiž se pravidelně pohybuje. Výsledná cena jízdenky je součtem cen za zakoupené zóny. Platí také státe garantovaný systém slev na jízdném (děti 6-15 let, studenti, senioři 65+, invalidé 3. stupně – sleva 50 %; ZTP, ZTP/P – sleva 75 %).

Například roční předplatné v zóně 240 Valašské Meziříčí bude stát 2 470 korun, 90 denní 720 korun, zóna 500 Uherské Hradiště vyjde na 3 420 korun jako roční jízdenka a 972 korun na 90 dní. Za celosíťovou roční jízdenku zaplatí cestující 23 750 korun.

Cestující si může pořídit i přenosnou kartu, u níž je cena za předplatné jízdné o zhruba 20 % vyšší a nelze na ní nastavit žádné slevy. Kartu však může střídavě používat více lidí

Dále také je možné jezdit na jednotlivé jízdné v kilometrickém tarifu, kde je nástupní sazba 11,- Kč a 1,35 Kč za každý ujetý kilometr. „Vzhledem k současnému vývoji, kdy nám rostou počty cestujících, jsme se rozhodli, že zatím nebudeme jízdné v IDZK zdražovat, abychom lidem alespoň trochu ulevili v jejich nelehké ekonomické situaci,“ uzavírá Radek Doležel.

Od letošního léta KOVED vybavil všechny zastávky regionálních autobusů IDZK QR kódy, které poskytují nejbližší odjezdy spojů a údaje o zpoždění z centrálního dispečinku. V nejbližší týdnech se rozšíří i na železnici a zastávky MHD Zlín/Otrokovice a Valašské Meziříčí. V roce 2023 se sloučí městský tarif Uherské Hradiště s regionálním v rámci intergrace, v jednání jsou i další města.