Dceřiná společnost ŠKODA HOLDING a.s., ČKD Vagonka, a.s. se sídlem v Ostravě, začala používat od 26. března 2008 nové obchodní jméno ŠKODA VAGONKA a.s. Rovněž výrobky produkované ve ŠKODA VAGONKA a.s. změní označení, stávající logo nahradí „okřídlený“ šíp a název ŠKODA.

Změna jména umožní firmě stoprocentně se identifikovat s názvem i logem vlastníka – strojírenskou skupinou Škoda Holding, která je majitelem ostravské společnosti od roku 2005. Také pro zákazníky se stane ŠKODA VAGONKA a.s. zcela čitelnou součástí skupiny Transportation, která kromě ostravské firmy zahrnuje společnosti ŠKODA TRANSPORTATION s.r.o. (výroba tramvají, lokomotiv, rekonstrukce vozů metra), ŠKODA ELECTRIC a.s. (výroba pohonů, motorů a trolejbusů), VÚKV a.s. (výzkumná a vývojová základna kolejových vozidel a akreditované zkušebna kolejových vozidel), v zahraničí GANZ-ŠKODA (výroba pohonů a trolejbusů v Maďarsku) a Sibelektroprivod (výroba motorů a pohonů v ruském Novosibirsku). Od března letošního roku je součástí skupiny Transportation také firma Pars nova a.s. se sídlem v Šumperku.
ŠKODA VAGONKA a.s. je výrobcem příměstských vlakových jednotek, které provozují České dráhy pod označením City Elefant. Patrové jednotky vyrábí od roku 2000. V současné době vlastní České dráhy 36 souprav, dalších šest ještě převezmou letos. Významný kontrakt na dodávku dvou moderních vlakových souprav získala ŠKODA VAGONKA a.s. v loňském roce. Zákazníkem jsou Litevské železnice, národní železniční přepravce Litvy. Dvě patrové elektrické jednotky s označení EJ 575 převezme zákazník na konci roku 2008. ŠKODA VAGONKA a.s. je součástí skupiny ŠKODA HOLDING a.s. od roku 2005.
Z TZ Škoda