Nové eCitaro s palivovými články objednáno pro Jižní Tyrolsko
eCitaro fuel cell, představeno ve světové premiéře na UITP Summitu v Barceloně. Foto Daimler

Kloubové bateriové eCitaro s palivovým článkem pro prodloužení dojezdu objednala SASA v Bolzanu.

Kloubové bateriové eCitaro s palivovým článkem pro prodloužení dojezdu objednala SASA v Bolzanu.

Elektrické Mercedes-Benz eCitaro bylo představeno na Global Public Transport Summitu v Barceloně na začátku června 2023. Jako jedna z prvních objednala prostřednictvím veřejné soutěže devět těchto nových autobusů SASA SpA Bolzano. Dodání je naplánováno na konec roku 2023 – začátek roku 2024. Kloubové eCitaro s bateriemi i palivovými články má dojezd 350 kilometrů a pojme až 128 cestujících.  

V březnu 2023 byl v Jižním Tyrolsku proveden komplexní zimní test nového modelu od Mercedes-Benz. Kombinace dvou technologií - bateriové a palivových článků pro provoz na vodík - dělá z eCitaro ideální vozidlo pro potřeby Jižního Tyrolska, uvedla SASA.

V provincii Bolzano budou postaveny dvě nové čerpací vodíkové stanice, jedna příjmo v Bolzanu a jedna v Meranu. V Bolzanu půjde o druhou stanici, která má zvýšit kapacitu tankování pro autobusy SASA a dalších dopravců, jedna je již v depu SASA v provozu.

Výstavba nových čerpacích stanic podél Brenneru je důležitým krokem k vytvoření Brennerského zeleného koridoru, projektu autonomní provincie Bolzano, jehož cílem je vytvořit vodíkový dodavatelský řetězec, kde infrastruktura a vozidla koexistují s ohledem na životní prostředí za účelem zlepšení kvality života lidí.