Nová unikátní bezpečnostní funkce pro elektrická nákladní vozidla Volvo
Active Grip Control je určena hlavně pro elektrické nákladní vozy. Foto Volvo Trucks

Nová technologie Active Grip Control výrazně zlepšuje stabilitu, rozjezd a brzdění na kluzkém povrchu.
Nová technologie Active Grip Control výrazně zlepšuje stabilitu, rozjezd a brzdění na kluzkém povrchu.
Volvo Trucks uvádí na trh nový, patentovaný bezpečnostní prvek pro elektrická nákladní vozidla – Active Grip Control.




Díky rychlé odezvě elektromotorů lze sílu generovanou mezi koly a vozovkou během okamžiku ovládat a proaktivně tak zabránit prokluzu kol.

Active Grip Control zlepšuje rozjezd na kluzkém povrchu. Testy provedené s Volvo FH Electric na povrchu s nízkým třením a naloženým přívěsem prokázaly 45% zlepšení při plné akceleraci.

Pokud se nákladní vozidlo dostane do smyku, několik senzorů umožní řídicímu systému vozidla reagovat na podmínky povrchu vozovky a s využitím elektromotorů pomůže řidiči zůstat na silnici.

Tato nová funkce je také navržena tak, aby snížila riziko zalomení soupravy a přetáčení při jízdě bez nákladu.

Díky funkci Active Grip Control poskytujeme našim řidičům ještě lepší schopnost projíždět obtížnými silnicemi a terénem – a to i v těch nejnáročnějších podmínkách. Jde o jedinečnou funkci, kterou má Volvo Group chráněnou patenty,“ říká Anna Wrige Berling, ředitelka pro bezpečnost provozu a produktů ve společnosti Volvo Trucks.

Zlepšení je také při brzdění, protože funkci lze použít pro řízené regenerativní brzdění bez přechodu do ABS.

Active Grip Control bude k dispozici u těžkých nákladních vozidel Volvo FH, Volvo FM a Volvo FMX Electric, které se používají pro regionální přepravu a stavební úkoly. Verze této funkce také pro nákladní vozidla s dieselovým pohonem nebo pohonem na LNG.
 
Volvo Trucks má řadu šesti plně elektrických nákladních vozidel  pro různé přepravní úkoly. Volvo FH, Volvo FM a Volvo FMX Electric jsou těžká nákladní vozidla s celkovou hmotností soupravy 44 tun. Prodej v Evropě pokračuje, výroba bude zahájena v druhé polovině roku 2022. Sériová výroba vozidel Volvo FL a Volvo FE Electric v Evropě pro městskou distribuci a odvoz odpadu byla zahájena v roce 2019. Výroba Volva VNR Electric pro Severní Ameriku začala v roce 2021.