Nová tramvaj ForCity ze ŠKODA TRANSPORTATION v ulicích Prahy.
Nová tramvaj ŠKODA ForCity projela jako první trasu úsek Ústřední dílny Dopravního podniku v Hostivaři – Olšanské náměstí v Praze 3

K první, zhruba hodinové jízdě vyjela dnes z areálu hostivařských dílen pražského Dopravního podniku.
K první, zhruba hodinové jízdě vyjela dnes z areálu hostivařských dílen pražského Dopravního podniku.
PRAHA, 24. 7. 2009 –Na tramvajových tratích města Prahy začíná ve zkušebním provozu jezdit první vyrobený vůz nové nízkopodlažní tramvaje ŠKODA ForCity (ŠKODA 15T) plzeňského výrobce ŠKODA TRANSPORTATION. K první, zhruba hodinové jízdě vyjel dnes v 9.30 h z areálu hostivařských dílen pražského Dopravního podniku, kde byly před časem zahájeny jeho technicko-bezpečnostní prohlídky. Na prvním vyrobeném vozidle budou testy pokračovat až do počátku září, první z nich prověří spotřebu elektřiny. Testy zahrnují i řadu dalších měření, jejichž cílem je prokázat schopnost vozidla řádně fungovat v běžném pražském kolejovém provozu. Budou proto probíhat na tratích pražského Dopravního podniku tak, aby byly splněny podmínky pro absolvování homologačních zkoušek.

Nové tramvaje budou jezdit po pražských kolejích ve zkušebním provozu nejprve bez cestujících, později s nimi. Prototypy vozů se podrobují zkouškám, podle jejichž výsledku výrobce obdrží všechna potřebná osvědčení státních institucí - například Drážního úřadu - pověřených dozorem a kontrolou vyráběných vozidel před jejich uvedením do provozu.

První jízdy se zúčastnili zástupci Drážního úřadu, Výzkumného ústavu kolejových vozidel, společnosti Škoda Transportation a pražského Dopravního podniku.
Tramvaj Škoda ForCity se představila ve Škodovce.
Nová tramvaj pro Prahu ŠKODA ForCity vyjela ke zkouškám na plzeňských kolejích.

Tramvaj ForCity
Do roku 2017 dodá ŠKODA TRANSPORTATION pražskému dopravnímu podniku celkem 250 těchto tříčlánkových stoprocentně nízkopodlažních tramvají. První série 32 kusů má být vyrobena do 31. 12. 2010. Tramvaje ŠKODA ForCity se mají sériově vyrábět a dodávat v letech 2010 až 2017. Tříčlánková jednosměrná tramvaj ŠKODA ForCity je navržena pro 61 sedících a až 239 stojících cestujících (pro srovnání – ŠKODA 14T má celkovou kapacitu 270 cestujících). Je dlouhá 31,4 m, široká 2,46 m a výška vozidla přes sběrač je 3,6 m. Maximální dovolená rychlost je elektronicky omezena na 60 km/h. Autorem nadčasového designu je ing. arch. Patrik Kotas. Tramvaj ŠKODA ForCity je vybavena šesti dvoukřídlými dveřmi pro cestující, které otevírají v zastávkách 40 procent boční plochy celého vozu. Další dveře jsou určeny jen pro řidiče a jsou graficky i polohou zřetelně odlišeny od dveří pro cestující. Podlaha vozu je uložena nad temenem kolejnice ve výšce 350 mm, což se blíží úrovni nástupních ostrůvků zastávek. Vnitřní vybavení tramvaje, rozmístění sedaček a záchytný systém, zcela odpovídají požadavkům zákazníka – pražského dopravního podniku – a je možné je dále v určitých mezích upravovat podle zkušeností provozovatele i výrobce. Pracoviště řidiče je ve zcela oddělené klimatizované části kabiny. Podobně jako u současných osobních automobilů je tu spojena funkce topení a větrání. Řízení vozu usnadňují počítačové systémy. Vozidlo je standardně vybaveno kamerovým systémem, který snímá prostor exteriéru vozu i interiér tramvaje, řidič vše sleduje na dvou monitorech. Hnací podvozky mají extrémně malou stavební výšku, která dovoluje celý vnitřní prostor vozidla řešit bez jakýchkoliv schodů. Podvozky jsou zcela otočné. Tramvaj je poháněna 16 synchronními střídavými motory uspořádanými ve čtveřicích. Elektronika umístěná u každého motoru dovoluje řídit moment a otáčky každého motoru zvlášť. Toto řešení je zcela revoluční a umožňuje řídit jízdu tramvaje v mnoha režimech odpovídajících geometrickému profilu tratě.
TZ Škoda a AMI Communications

Nová tramvaj ForCity ze ŠKODA TRANSPORTATION v ulicích Prahy.
Na první projížďce Prahou řídil novou tramvaj ŠKODA ForCity Marek Dráb z pražského Dopravního podniku