Nová tramvaj ForCity Smart dorazila do PMDP
Po typových zkouškách u výrobce je nová tramvaj Škoda 40T pro Plzeň v areálu tramvajové vozovny Slovany. Foto PMDP

První tramvaj 40T ze Škody Transportation je v areálu tramvajové vozovny Slovany. V srpnu začne zkušební provoz bez cestujících.
První tramvaj 40T ze Škody Transportation je v areálu tramvajové vozovny Slovany. V srpnu začne zkušební provoz bez cestujících.
Nové tramvaje EVO2, které jezdí na lince 1 v Plzni, by měly letos doplnit dva nové tříčlánkové vozy 40T (ForCity Smart). Původně je Škoda Transportation slíbila dodat během druhého pololetí loňského roku. První vůz představil výrobce zástupcům Plzně a Plzeňských dopravních podniků (PMDP) nakonec v polovině dubna 2021. 21. července byl převezen do areálu tramvajové vozovny Slovany a od začátku srpna začne vyjíždět do ulic Plzně ve zkušebním provozu. Bez cestujících musí ujet přibližně 20 tisíc kilometrů pro ověření funkčnosti, uvedly PMDP na svém facebooku.

Moderní velkokapacitní vozy ForCity Smart pro Plzeň jsou plně nízkopodlažní, tříčlánkové a obousměrné. Postupně mají nahradit vozy typu KT8, které PMDP využívají při výlukách a mimořádnostech. Vůz měří 29 metrů a uveze 185 cestujících, z toho 64 sedících. Na každé straně plně klimatizované tramvaje je pět dvoukřídlých dveří. Skelet čela vozidla je navržen tak, aby v případě nehody více chránil řidiče, cestující i své okolí. Pracoviště řidiče poskytuje lepší výhled a pohodlnější řízení. Jedna tramvaj Škoda 40T vyjde na 55 milionů korun. Podle smlouvy mohou PMDP objednat od Škodovky celkem až 22 vozidel.

Plzeňské městské dopravní podniky v březnu zveřejnily další výběrové řízení, tentokrát na dodávku velkokapacitních až 42 metrů dlouhých tramvají pro linku 4. Zatím probíhá hodnocení nabídek. Nové vozy by měly být v provozu od poloviny roku 2024. Zakázka je na dodání 24 tramvají v jednosměrné i obousměrné variantě.

Nová tramvaj ForCity Smart dorazila do PMDP
Zástupci města Plzně a PMDP si prohlédli novou tramvaj poprvé v polovině dubna 2021. Foto Škoda Transportation
Nová tramvaj ForCity Smart dorazila do PMDP
Interiér nové tramvaje Škoda 40T pro Plzeň. Foto Škoda Transportation