Norský Vy Buss příští léto se 150 ebusy v provozu

Skandinávie, stejně jako Evoropa, se vydává cestou elektrifikace veřejné dopravy. Velké objednávky získalo Volvo, ale přijíždějí i autobusy BYD.
Skandinávie, stejně jako Evoropa, se vydává cestou elektrifikace veřejné dopravy. Velké objednávky získalo Volvo, ale přijíždějí i autobusy BYD.
Vy Buss Norge objednal 22 elektrických autobusů od Volvo pro provoz v Drammen a Ålesundu s dodáním ještě letos, příští rok v létě bude provozovat celkem 150 elektrických autobusů. Část bude od BYD.

„Volvo Buses je s námi od samého začátku na naší cestě k elektromobilitě. Naše partnerství staví na kvalitních autobusech a rozsáhlé síti prodejců a servisů,“ říká Ole Engebret Haugen, prezident společnosti Vy Buss AS. Norsko patří mezi světové lídry v udržitelných řešeních pro městskou dopravu. Jedním z environmentálních cílů této země je, aby do roku 2025 měly všechny městské autobusy nulové emise.

Ve městě Drammen začalo fungovat v únoru 2019 šest elektrických autobusů Volvo 7900. Na podzim se k nim připojí dalších 22 včetně dvou velkokapacitních pro až 120 cestujících. Pro Ålesund si Vy Buss objednal deset modelů Volvo 7900 Electric z celkových 66 autobusů .

V obou případech jde o smlouvu Volvo Gold, prodejce Volvo Wist Last og Buss se postará o veškerý servis a údržbu elektrických autobusů v depu zákazníka. Za poslední rok získalo Volvo objednávky na více než 300 elektrifikovaných autobusů v Norsku a ve Švédsku.