Německý Modrý anděl eCitaro
Nahverkehr GmbH ve městě Jena v Durinsku je prvním dopravcem se třemi vozidly eCitaro „Modrý anděl“. Foto Daimler

Efektivní a ekologická veřejná doprava ve městech: Environmentální štítek „Blue Angel“ pro Mercedes-Benz eCitaro.
Efektivní a ekologická veřejná doprava ve městech: Environmentální štítek „Blue Angel“ pro Mercedes-Benz eCitaro.
Plně elektrické eCitaro přispívá k vyšší kvalitě života ve městech. Získalo environmentální štítek „Modrý anděl“, ekoznačku, která je více než 40 let pod hlavičkou německé vlády udělována čtyřmi nezávislými institucemi. Technická kritéria vydává německá agentura pro životní prostředí. ECitaro je první plně elektrický městský autobus oprávněný nést toto ekologické označení.

První tři vozidla eCitaro s environmentálním štítkem „Modrý anděl“ jezdí na silnicích v německém městě Jena. Nahverkehr GmbH provozuje městskou veřejnou dopravu v univerzitním městě Durynska s flotilou 43 městských autobusů na 13 trasách. Tři modely eCitaro jsou i prvními ve spolkové zemi Durynsko. Jsou nabíjeny plug-in v depu a na železniční stanici „Westbahnhof".

Před udělením environmentální značky „Blue Angel“ je třeba splnit náročná kritéria. Například všechny elektrické autobusy musí prokázat minimální kapacitu baterií, záruka na baterie musí být garantována v délce nejméně pěti let nebo 200 000 ujetých kilometrů, možnost je vrátit, nedestruktivní výměna baterií a dostupnost náhradních dílů až po dobu deseti let po skončení výroby. Kromě toho je přísně omezen podíl těžkých kovů v bateriích.

Vozidla musí splnit také celková environmentální kritéria. V barvách a nátěrech není povoleno žádné olovo, oxid chromu nebo sloučeniny kadmia. Od začátku tohoto roku jsou pro klimatizační systémy povolena pouze přírodní chladiva. ECitaro splňuje toto kritérium svým klimatizačním systémem s CO2. Samozřejné je dodržení limitů pro jízdní hluk.

Daimler


Německý Modrý anděl eCitaro
Mercedes-Benz eCitaro získal ocenění environmentální štítek „Modrý anděl“. Foto Daimler