Německá vláda už nebude financovat nákup elektrických autobusů
Berliner Verkehrsbetriebe, dopravní podnik v hlavním městě Německa, plánuje do 2030 přeměnit celou autobusovou flotilu na elektrický pohon. Začíná s výstavbou osmého autobusového depa, které má zajistí zázemí pro 220 elektrických autobusů. Na konci roku 2023 uzavřel smlouvu na dodání až 700 kloubových elektrických autobusů se Solaris a 50 hned objednal. Kromě ebusů Solaris dodává do Berlína také Ebusco. Foto Solaris

Federální vláda předčasně ukončila program financování užitkových vozidel šetrných ke klimatu, včetně autobusů. Financovány budou pouze projekty, které již byly schváleny. Pro server electrive.com rozhodnutí potvrdilo Spolkové ministerstvo pro digitalizaci a dopravu.

Federální vláda předčasně ukončila program financování užitkových vozidel šetrných ke klimatu, včetně autobusů. Financovány budou pouze projekty, které již byly schváleny. Pro server electrive.com rozhodnutí potvrdilo Spolkové ministerstvo pro digitalizaci a dopravu.

Po třech kolech dotací od Federálního ministerstva pro digitalizaci a dopravu (BMDV) již nejsou na elektrické autobusy peníze. Pro electrive.com uvedla mluvčí BMDV, že z důvodu nutné konsolidace rozpočtu a zaměření na nezbytné investice nemohou pokračovat všechny programy financování. Mezi nimu jsou také užitková vozidla šetrná ke klimatu (KsNi). Schválené projekty budou plně financovány na základě rozpočtu 2024. Na novou výzvu k předkládání žádostí o financování nejsou k dispozici žádné prostředky. Program měl pokračovat do roku 2025.

Dotace na elektrické nákladní automobily trvaly pouze dvě kola a dotační program pro nákup elektrických autobusů tři. Mluvčí ministerstva zdůraznila, že se vláda  zaměří na rozšíření tankovací a dobíjecí infrastruktury pro opatření financovaná Německým klimatickým a transformačním fondem (KTF). „K dispozici je přibližně 1,8 miliardy eur. Tyto investice jsou nezbytné k vytvoření podmínek pro rozběh vozidel šetrných ke klimatu. Mezi velké projekty patří německá síť, která zajišťuje minimum nabíjecích stanic pro elektromobily v určitých regionech a podél dálnic, a rozvoj dobíjecí sítě pro elektrická nákladní vozidla.“ Poukázala také na to, že existují další dotace na vozidla šetrná ke klimatu a infrastrukturu pro doplňování paliva a dobíjení od spolkových zemí a místních úřadů.

Program zavedla německá vláda v roce 2021 jako jeden z hlavních kroků k podpoře elektrifikace autobusů. Výzvy měla podle „Směrnice pro podporu alternativních pohonů autobusů v osobní dopravě“ vyhlašovat do roku 2025. Dosud byly schváleny dotace na přibližně 4 000 autobusů s alternativním pohonem. Výzva ve třetím kole probíhala od června do září 2023 a bylo zřejmé, že z důvodů vysoké poptávky nebude řada projektů schválena. Podle oficiálních zdrojů mělo do listopadu 2023 schválené financování pouze 23 dopravních společností a 140 dopravních společností obdrželo zamítnutí. Program měl pokračovat do roku 2025.

Ve spolkovém rozpočtu na rok 2024 došlo k drastickému snížení finančních zrdojů nejen na nákup elektrických autobusů, ale také na rozšíření a modernizaci železniční infrastruktury a dalších věcí. Rozhodnutí federální vlády komentuje prezident Asociace německých dopravních podniků (VDV) Ingo Wortmann: „Výslovně uznáváme sestavení udržitelného federálního rozpočtu jako obtížný úkol– a přesto jako průmysl nedokážeme pochopit, že se v oblasti, která která stojí za modernizací Německa s cílem dosáhnout jeho cílů ochrany klimatu, dochází k takovým škrtům. Rozhodnutí znamenají, že nákladní železnice přijde o zakázky pro kamiony a zastaví se rozšiřování vozového parku e-busů. Dokonce i snížení finančních prostředků na budoucí projekty modelů veřejné dopravy ve výši zhruba 14 milionů eur je z pohledu průmyslové asociace velmi bolestivé. To se ale stále nedá srovnat se snížením finančních prostředků na financování e-busů ve výši téměř 77 milionů eur. Před několika měsíci bylo množství zamítnutých žádostí o financování zdůvodněno nedostatkem prostředků v rozpočtu. Přeměna vozových parků autobusů a především infrastruktury malých a středních firem v městech se prostě zastaví,“ uvedl Wortmann.

Podle VDV trh s autobusy šetrnějšími ke klimatu v poslední době nabral na síle, za poslední dva roky bylo schváleno téměř 6 000 žádostí o financování. „Ale vzhledem k tomu, že v pravidelném provozu jezdí kolem 35 000 autobusů MHD, z nichž ještě nejsou všechny obnovené, nabízí se zásadní otázky. Přechod na elektrobusy plánovaly stovky firem. Celkem se bavíme o zhruba 10 000 autobusech. Schválené nařízení o limitních hodnotách vozového parku CO2, které platí v celé Evropě počítá s 90 procenty elektrických městských autobusů od roku 2030. To vyžaduje investiční náběh, který musí začít mnoho let předem,“ řekl Wortmann.