Nejlepší autobusy na Busworld 2023
Naposledy se Busworld Europe uskutečnil v roce 2019. Poté následovala coronavirová vynucená přestávka. ©Busworld 2019

Soutěž Busworld Vehicle Awards se v roce 2023 vrací na veletrh Busworld Europe a představí nejnovější inovace v autobusovém a autokarovém průmyslu. V každé kategorii budou uděleny dvě ceny. Která vozidla soutěží?

Soutěž Busworld Vehicle Awards se v roce 2023 vrací na veletrh Busworld Europe a představí nejnovější inovace v autobusovém a autokarovém průmyslu. V každé kategorii budou uděleny dvě ceny. Která vozidla soutěží?

V kategorii BUS přihlásili své nejlepší produkty výrobci: Anadolu Isuzu CitiVOLT 12m, ARTHUR H2 BUS 12 M, Ebusco 3.0 12m, Higer Fencer F1 Integral EV, IVECO - HEULIEZ E-WAY, MCV C127 EV, Mercedes-Benz eCitaro, Temsa LD SB E, Van Hool ExquiCity, VDL Citea New Generation, Yutong U18 a Zhongtong N12

V kategorii COACH soutěží o vítězství: Neoplan Tourliner L, Marcopolo Paradiso Double Decker G8, Scania Irizar i6s Efficiënt (LBG/LNG), Setra S 516 HDH, Van Hool T16 Astron, Yutong T15 E a Zhongtong H12.

Pro testování v sobotu 30. září bude sloužit okolí bruselského Atomia a veřejné komunikace. Porota složená z dopravců a různých specialistů bude posuzovat vozidla na základě různých kritérií jako je bezpečnost, pohodlí cestujících, pohodlí řidiče, pohodlí průvodce, údržba a ekologie a design a ergonomie.

Vítězové budou Busworld Vehicle Awards 2023 budou představeni v předvečer otevření Busword 6. října. V každé kategorii - Grand Award Bus a Grand Award Coach budou oceněna 2 vozidla s nejvyšším celkovým skóre. Za vynikající výsledky může porota udělit také štítky pro kategorie Komfort, Bezpečnost, Design & Ergonomie a Ekologie.

Samotný veletrh otevře brány v Bruselu v sobotu 7. října a potrvá do čtvrtka 12. října. Již brzy začneme představovat pozvánky jednotlivých výrobců.

Českou republiku na veletrhu zastoupí společnosti: 5M z Kunovic, která vyrábí kompozitní a sendvičové panely pro výrobce autobusů po celé Evropě, například IVECO, Heuliez Bus, Wrightbus, VDL, Ebusco, Van Hool. Podobné produkty, díly z kompozitu, dále přídržné tyče nebo zavazadlové koše nabízí také firma GDP KORAL z Tišnova. Poprvé pojede na autobusový evropský veletrh Škoda Group. Její produkty nemusíme představovat. Busportál je tradičně mediálním partnerem Busworld.