Nasazení depozitních terminálů v dopravních společnostech-efektivní odvody tržeb
Samoobslužný depozitní terminál

a použití inteligentních pokladních trezorů v dopravních společnostech.
Reklama
a použití inteligentních pokladních trezorů v dopravních společnostech.
Samoobslužný depozitní terminál Glory/REIS Nummus 6531-V byl vytvořen speciálně pro potřeby dopravních a dalších společností, jejichž řidiči přijímají hotovost, kterou musí na konci směny odevzdat. Terminál umožňuje zavést v jednotlivých depech těchto společností samoobslužný odvod tržeb a předat veškerou manipulaci, zpracování a převoz hotovosti specializovaným firmám.

Terminál přijímá netříděné mince a bankovky. Každá bankovka i mince je verifikována a uložena v mezizásobníku, cizí bankovky a cizí nebo deformované mince jsou odmítnuty, vytříděny a vráceny. V počítačce mincí je použit sofistikovaný systém detekce, kdy každá mince je kontrolována a ověřována speciálním čidlem RCDS 4 (patent Reis Coin Detection Systém). Senzor RCDS 4 pracuje s přesností 99,9%. Cizí a nerozpoznané mince jsou vytříděny a vráceny řidiči. Rychlost počítačky je v průměru cca 1.800 ks mincí/min.

Použitý akceptor bankovek přijímá netříděné bankovky v balíčcích po max. 50 kusech. Akceptor je zabudován v bočním trezoru, uzamykatelném rozvorovým mechanismem a trezorovým zámkem. Po potvrzení transakce jsou mince uloženy do kontejnerů (2 ks) a bankovky do kazety. Po naplnění prvního kontejneru mincemi dojde k překlopení výhybky a plnění druhého kontejneru. Celková kapacita kontejnerů je cca 2 x 18 litrů . Při vytažení kontejneru ze stroje dojde k jeho automatickému uzamčení. Transport kontejnerů usnadňují kolečka a sklopná madla. Pro maximální bezpečnost přepravy lze kontejnery zajistit plombou. Alternativně lze kontejnery nahradit 2 vaky o objemu 2 x 14 litrů, resp. 4 vaky o objemu 4 x 7 litrů.

Jako odvodový zásobník na bankovky je použita kazeta s kapacitou cca 2.000 ks bankovek. V případě předpokládaného většího objemu bankovek lze zařízení rozšířit o další kazetu s kapacitou cca 4.000 ks. Celková kapacita se zvýší na cca 6.000 ks bankovek. Kazety jsou uzamykatelné a lze je plombovat. V případě storno transakce, jsou všechny vložené mince i bankovky vráceny.

Po ukončení každé transakce je vytisknuta stvrzenka. Při výměně kazet nebo kontejnerů (vaků) dojde automaticky k vytištění tzv. výčetek. Zároveň lze provést denní uzávěrku. Možnost přenesení všech transakčních dat do informačního systému zákazníka je samozřejmostí. V případě potřeby lze rovněž vytisknout transakční žurnál.

Veškeré činnosti jsou řízeny průmyslovým počítačem, pracujícím pod operačním systémem Windows. Terminál je standardně vybaven síťovou kartou.

Možnosti datové komunikace:
  • on-line napojení na informační systém,
  • vzdálená administrace
  • zasílání zpráv e – mailem

Výhody použití depozitního terminálu:
  • nepřetržitý provoz,
  • úspora nákladů
  • zajištění bezpečnosti uložené hotovosti
  • možnost předání kompletního zpracování hotovosti třetí straně (CIT bezpečnostní agentuře).

Jako výhodu tohoto terminálu deklaruje výrobce jednoduchou obsluhu, vysokou rychlost, velkou kapacitu a dlouhou životnost. Do současnosti již bylo instalováno v České republice a Slovensku více než 90 ks terminálů, a proto se jedná o dlouholetou praxí prověřený systém.

Použití inteligentních pokladních trezorů v dopravních společnostech
Inteligentní pokladní trezory jsou kompaktní trezory, které se používají k bezpečnému uložení nadlimitní hotovosti pokladen (prodejny časových jízdenek, čerpací stanice, kina, restaurace atd.). Jsou vybaveny snímacím zařízením pro příjem svazku bankovek a dotykovou obrazovkou. Zařízení zvyšuje bezpečnost provozu a snižuje možnost odcizení hotovosti. V porovnání se standardním trezorem se jedná o rychlé a jednoduché řešení pro odvody a uložení hotovosti. Pokladní již nemusí dávat tržbu do obálek a vypisovat výčetku.

Pro odvod hotovosti je použit akceptor, který přijímá svazek až 50 ks netříděných bankovek. Hotovost je uložena v jedné kazetě s kapacitou až 2.000 ks bankovek. V případě většího objemu bankovek, je trezor vybaven dvěma akceptory a dvěmi kazetami s celkovou kapacitou až 4.000 ks bankovek. Zařízení lze rovněž rozšířit o systém pro odvod obálek s ceninami (šeky, stravenky, poukázky atd.). Inteligentní pokladní trezory umožňují odvod hotovosti pro více pokladních. Mají samostatnou funkci ověření pravosti bankovek.

Možnosti datové komunikace:
  • on-line napojení na informační systém,
  • vzdálená administrace,
  • zasílání zpráv e – mailem

Výhody použití inteligentních pokladních trezorů:
  • úspora nákladů,
  • zajištění bezpečnosti uložené hotovosti,
  • možnost předání kompletního zpracování hotovosti třetí straně (CIT bezpečnostní agentuře).

TI Bankovní technika spol. s r.o.

Nasazení depozitních terminálů v dopravních společnostech-efektivní odvody tržeb
Inteligentní pokladní trezory