taxislužbu ve Španělsku. Zeptali jsme se na tento záměr Škody Auto. Doplněno.
taxislužbu ve Španělsku. Zeptali jsme se na tento záměr Škody Auto. Doplněno.
7.8.2009 BUSportál požádal NGV o poskytnutí kontaktu na Josepa Moragase Freixu. Ten jako autor informace může celou situaci vysvětlit. Není možné, aby Škoda Auto CNG vozidlo zároveň vyráběla i nevyráběla.
Překlad článku jsme zachytili v odborném měsíčníku Plyn. Nad absencí domácího vozu na CNG jsme se už zamýšleli, viz Je nedostatek stanic na CNG zásadní překážkou nárůstu vozidel na zemní plyn ? a získali jsme v té době stanovisko společnosti Škoda Auto:
.... Zákazníci by si kupovali vozy na CNG, pokud bude dostatečná infrastruktura. Bohužel nelze to dělat obráceně, že my budeme vyrábět auta a zákazníci nebudou mít kde tankovat. Škoda Auto je připravena vozy na CNG vyrábět, ale podmínkou je již zmíněná dostatečná síť čerpacích stanic.
Jaroslav Černý, Škoda Auto
Proto BUSportál informace "Škoda Octavia s pohonem na CNG na trhu ve Španělsku" zaujala.
Podle webového magazínu společnosti NGV Communication Group z 24.6.2009 uzavřel španělský koncern Gas Natural smlouvu se španělskou dceřinou společností české společnosti Škoda Auto o zahájení výroby modelu Škoda Octavia s pohonem na CNG a benzin ..... Automobily by měly být k dispozici ještě do konce letošního roku. .....
Informace je k dispozici také na
www.cng.cz
Tuto informaci jsme předali společnosti Škoda Auto a zeptali se postupně takto (korespondence je doplněna):
BUSportál: Mění se tedy situace i ve výrobě pro český trh? Argument malého množství zájemců o vůz a nerentabilita výroby tímto padá.
Škoda Auto: Škoda Auto u žádného ze svých modelů nevyrábí a ani neplánuje výrobu s CNG pohonem. Na tomto vyjádření se nic nemění.
BUSportál: Nezlobte se, ale já tomu nerozumím. O co se jedná tedy u španělských Octavií, o přestavby ? Vzhledem k tomu, že osobní automobily nejsou můj obor, opravdu nevím, zda nevyrábíte Octavie také ve Španělsku. Jak si mám zprávu v Plynu vyložit v kontextu s Vaším vyjádřením ? Pokud neodpovídá skutečnosti nebo je nepřesná - cituji ještě jednou:
"uzavřel španělský koncern Gas Natural smlouvu se španělskou dceřinou společností české společnosti Škoda Auto o zahájení výroby modelu Škoda Octavia s pohonem na CNG a benzin"
prosím o vysvětlení tak, abych to jako nezasvěcený laik pochopila.
Škoda Auto:
Dobrý den paní Braunová,
Nevím, o co se jedná u Octávií ve Španělsku. Je otázkou, zda nedošlo k reformulaci v rámci překladu zprávy nebo vůbec celkovému porozumění. Na to bohužel nedokážu odpovědět.
Na vysvětlenou - Škoda Auto má tři výrobní závody v ČR, kde se vozy Škoda vyrábí. Ve Španělsku žádnou dceřinou společnost nemáme a jak již jsem psal, výroba vozů Škoda na CNG neexistuje.
Doufám, že jsem vysvětlil, v opačném případě jsem k dispozici.
Zdraví
Jaroslav Černý GP - Corporate Communications

Od Pavla Nováka z ČPS jsme získali původní anglický text, který publikujeme. Škoda Auto má nadále možnost k němu zaujmout stanovisko.
Wednesday 24, June 2009
Spain: Skoda will launch an NGV, targeted to taxis
The company Gas Natural of Spain signed an agreement with the Spanish subsidiary of the Czech OEM Skoda, which belongs to the Volkswagen Group, to launch a version of its model Octavia that will run to CNG and gasoline. This was announced by Josep Moragas Freixa, general director of Retail Trades of Gas Natural, during his intervention on the conferences of GNV 2009 Madrid.
Both companies started this process of collaboration to make possible the use of natural gas as fuel for the vehicles produced by the Czech firm. It is expected that the automobile will be available for commercialization before the end of this year, and its sales will be targeted to the taxi segment, in which Skoda has a 70 per cent of the market share, mainly in Madrid and Barcelona.
In addition, Moragas Freixa informed that Gas Natural closed another deal with the company of public services Cespa to expand its refueling station in Madrid, which will allow supplying taxis and commercial fleets. Also, in Valencia, the firm will soon inaugurate the first CNG refueling station the city, according to an agreement signed with the company Transportes Campillo.
Viz také ve španělštině: www.gnv2009madrid.com
... Pero también en el ámbito de los vehículos hay novedades. Se ha iniciado la colaboración con Skoda España para hacer posible la utilización del gas natural como combustible en el modelo Octavia de la marca checa el último trimestre de 2009, que cuenta con una importante participación en el mercado del taxi. El vehículo podrá seguir usando gasolina con sólo pulsar un botón ...