Na dezinfekci pro zaměstnance ve veřejné dopravě Ministerstvo dopravy vyčlenilo 100 milionů Kč
Tisková konference Ministerstvo dopravy 11. března. Ministr dopravy s mauálem správné hygieny rukou. Dále se zůčastnili předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula, předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík, generální ředitel Českých drah Václav Nebeský a Jiří Svoboda, generání ředitel Správy železnic.

Podle Ministerstva dopravy je potřeba 30 000 zaměstnancům ve veřejné dopravě umožnit pravidelnou dezinfekci. Vydalo k tomu návod, zajistilo dostatek dezinfekčních prostředků i peněz.
Podle Ministerstva dopravy je potřeba 30 000 zaměstnancům ve veřejné dopravě umožnit pravidelnou dezinfekci. Vydalo k tomu návod, zajistilo dostatek dezinfekčních prostředků i peněz.
Na tiskové konferenci ve středu 11. března oznámil ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček mimořádná opatření k ochraně zaměstnanců ve veřejné dopravě. Každý dopravce by měl pro své řidiče autobusů, kteří přicházejí do styku s velkým množstím cestujících, zajistit dostatek dezinfekčních prostředků. Týká se to i průvodčí ve vlacích. Opatření, které má snížit riziko nákazy ve veřejných dopravních prostředcích, podporují zástupci odborů, kteří s ministerstvem budou spolupracovat i na zpětném informování o dodržování ochranných postupů.

Ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček vydal pokyn pro všechny provozovatele veřejné dopravy, aby zaměstnanci používali dostupné dezinfekční prostředky. Dopravci obdrželi manuál pro své řidiče, jak postupovat při dodržování hygieny, a mohou získat státní finance na dezinfekci pro řidiče či např. průvodčí nebo také hygienické prostředky samotné. Řidiči autobusů a průvodčí musí zůstat zdraví, aby veřejná doprava i nadále plynule fungovala.

„Situaci ve veřejné dopravě jako takové a na nádražích máme pod kontrolou, hygienická opatření běží. Nyní se proto soustředíme na řidiče, průvodčí a jejich cestující zejména v soukromé autobusové dopravě, aby se nepodíleli na šíření nákazy. Vyzývám zaměstnavatele, aby se ke všem řidičům autobusů informace a dezinfekční prostředky dostaly,“ apeluje ministr dopravy Karel Havlíček.

"Je nezbytně nutné, aby všichni řidiči pravidelně dezinfekcí procházeli.  Dojde-li k situaci, kdy dopravce nebude mít dostatek dezinfekčních prostředků ze svých zdrojů, může se na nás obrátit a my jsme schopni je dodat. Ministerstvo průmyslu a obchodu zabezpečilo na několik týdnů dopředu od několika distributorů tyto prostředky, které budou k dispozici," uvedl na tiskové konferenci ministr dopravy.

Celkem 100 milionů Kč na dezinfekci pro zaměstnance v závazkové veřejné dopravě se bude rozdělovat prostřednictvím 14 krajů a měst s městskou hromadnou dopravou, které tyto náklady potom budou proplácet dopravním firmám na základě předložených faktur.

Zajištění dezinfekce se řeší na přání odborů i zaměstnanců samotných; Odborový svaz dopravy také bude řešit kontrolu toho, aby dopravní firmy pro své zaměstnance informace a dezinfekci skutečně zajistili.

Na Ministerstvu dopravy i nadále funguje koordinační skupina ke koronaviru ve veřejné dopravě. Zajišťuje informovanost krajů, měst a všech cestujících ve vlacích, autech a autobusech. Zároveň úzce spolupracuje se Správou železnic na opatřeních pro zvýšenou hygienu na nádražích.