Prioritou je příprava resortního rozpočtu na příští rok.
Prioritou je příprava resortního rozpočtu na příští rok.
Praha, 14. července 2010 - Novým ministrem dopravy se dnes stal Vít Bárta z Věcí veřejných. V čele resortu střídá odcházejícího ministra úřednické vlády Gustava Slamečku. Šestatřicetiletého doktora práv Víta Bártu do funkce uvedl premiér Petr Nečas.

Nový šéf úřadu označil za svou prioritu přípravu resortního rozpočtu na příští rok. „Pro nejbližší týdny je to pro mě úkol číslo jedna. Především jde o rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury, který je hlavním zdrojem financování komunikací,“ ujistil ministr Bárta. Další jeho kroky budou v souladu s tím, jak je v koaliční smlouvě řešena oblast dopravy. Vedle zajištění finančních investic do infrastruktury je to zejména podpora projektů PPP a dalšího urychlování výstavby.

V železniční dopravě chce začínající ministr vytvořit zdravé konkurenční prostředí. Půjde zejména o vytvoření takzvané živé dopravní cesty. „Veškeré služby v železniční přepravě, dálkové i regionální, budou podléhat transparentním výběrovým řízením,“ prohlásil ministr. Změny může veřejnost očekávat také v provozu na pozemních komunikacích.

Nové vedení resortu chystá odklad elektronických vinět a rozšíření mýtné povinnosti na silnice nižších tříd. Veřejnost musí počítat také s revizí bodového systému a zvýšení postihů pro agresivní řidiče. Jednou z významných priorit je také zvyšování bezpečnosti silničního provozu.

Pokud jde o vodní dopravu, plánuje koalice dostavět plavební stupeň Děčín, který má v budoucnu výrazně zlepšit plavební podmínky na Labi. V oblasti civilního letectví se chce Vít Bárta soustředit především na rozvoj Letiště Praha, vytvořit z něj středoevropskou vzdušnou křižovatku.

TZ Ministerstva dopravy