Minibusy Mercedes-Benz na  veletrhu užitkových vozidel IAA 2008.

Sortiment pro meziměstskou, městskou a zájezdovou dopravu: * Premiéra: Vylepšený nízkopodlažní minibus Sprinter City 65 * Sprinter Transfer * Sprinter Travel * Sprinter Mobility *
Sortiment pro meziměstskou, městskou a zájezdovou dopravu: * Premiéra: Vylepšený nízkopodlažní minibus Sprinter City 65 * Sprinter Transfer * Sprinter Travel * Sprinter Mobility *
Stuttgart – Před dvěma lety oslavila na veletrhu užitkových vozidel IAA svou premiéru nová generace minibusů Mercedes-Benz na bázi modelu Sprinter. Mezitím se etabloval nový program a byly vyvinuty další modely. ­Vozy Sprinter Transfer, Sprinter Travel, Sprinter City a Sprinter Mobility se rozvíjí ve dvanáct základních modelů s četnými variantami. ­­Tím dceřiná firma společnosti EvoBus GmbH - Mercedes-Benz Minibus GmbH v Dortmundu uspokojuje téměř všechna přání na rostoucím trhu malých autobusů. Rok 2009 odstartují minibusy s vylepšeným špičkovým městským modelem Sprinter City 65.
­Západoevropským bestsellerem a lídrem trhu v oblasti městských linek jsou nízkopodlažní minibusy modelové řady Sprinter City. Jestliže je kompaktní Sprinter City 35 (délka 6,9 m, až 22 míst pro pasažéry) založen na malé dodávce, je druhý model, větší Sprinter City 65 (délka 7,7 m, maximálně 30 míst pro pasažéry) na první pohled rozpoznatelný podle svébytné karoserie se samonosnou konstrukcí autobusu a podle panoramatického prosklení.

­Tento městský autobus je poháněn čtyřválcovým turbodieselovým motorem Euro 4 se sériovým výkonem 80 kW (109 k) v modelu Sprinter City 35 a 110 kW (150 k) v modelu Sprinter City 65. Všechny vznětové agregáty minibusů jsou vybaveny filtrem pevných částic.

Špičkový model Sprinter City 65 vstupuje do nového modelového roku s četnými vylepšeními. Vývojáři zvětšili nízkopodlažní zónu mezi nápravami přibližně o 10 procent. První řada sedadel je namontována v nízkopodlažní oblasti a je tak bezbariérově přístupná. ­Zvýšená podlaha v zadní části vozu je snadno přístupná přes stupínek. Ruční rampa pro invalidní vozíky byla vylepšena z hlediska vzhledu a manipulace. ­K výbavě nyní patří nový platební stolek pro flexibilní uchycení označovače jízdenek a tiskárny a pro upevnění hasícího přístroje, nehodové sady a brašny řidiče.

­Společnost Minibus GmbH prezentuje inovovanou variantu svého špičkového modelu městského autobusu Mercedes-Benz Sprinter City 65 s atraktivním lakem v barvě delfíní modři. ­­Velká nízkopodlažní platforma, vzduchové odpružení zadní nápravy, kyvné sedadlo řidiče, skříňka platebního stolku, elektricky ovládané střešní okno, infopanel cíle jízdy s LED maticí, zařazení do třídy 1 podle směrnice EU 2001/85 a řada jiných detailů prokazuje výkonnost tohoto kompaktního autobusu až pro 30 pasažérů.
Silnou stránkou modelu Sprinter Transfer je meziměstská a kyvadlová doprava stejně jako jednodenní výlety. ­Čtyři varianty délky od 5,9 m do 7,7 m a čtyři varianty hmotnosti se slučují do pěti základních modelů. Konstrukční řada programu minibusů Sprinter Travelnabízí vysoký komfort pro zájezdovou, rekreační a kyvadlovou dopravu. Špičkovým modelem je Sprinter Travel 65 s vlastní nástavbou. Modelová řada Sprinter Mobility je precizně přizpůsobena pro přepravu cestujících s omezeným pohybem.
Sprinter je ideální bází pro všechny aplikace minibusů. ­Pohon zajišťují silné, ekonomické vznětové motory od 65 kW (88 k) až po 135 kW (184 k) společně se šestistupňovou mechanickou převodovkou s joystickem nebo s pětistupňovou převodovkou s měničem. ­Atraktivitu dále zvyšuje sériově zabudovaný filtr pevných částic a dlouhé intervaly údržby.
TZ media.daimler.com