Mikroelektronika na CZECHBUSU s novými odbavovacími automaty do vozidel
Dva nové automaty pro prodej jízdenek od Mikroelektroniky. Foto Mikroelektronika

Automat na výdej jízdenek MVC je určen pro bezhotovostní platby a čtení 2D kódů, unikátně je možné ho doplnit o defibrilátor. MVB automat integruje všechny možné způsoby pro úhradu jízdného včetně platby v hotovosti. Oba typy jsou určené pro samoobslužné odbavení cestujících ve vozidlech hromadné dopravy.

Reklama

Automat na výdej jízdenek MVC je určen pro bezhotovostní platby a čtení 2D kódů, unikátně je možné ho doplnit o defibrilátor. MVB automat integruje všechny možné způsoby pro úhradu jízdného včetně platby v hotovosti. Oba typy jsou určené pro samoobslužné odbavení cestujících ve vozidlech hromadné dopravy.

Na veletrhu CZECHBUS představí Mikroelektronika dvě produktové novinky. V obou případech se jedná o mobilní automaty do vozidel hromadné dopravy.

 Automat MVC je bezhotovostní automat, který mimo jiné nabízí netradiční funkcionalitu v podobě prostoru pro umístění defibrilátoru za uzamykatelnými dvířky. Dvířka lze odjistit dvěma způsoby. Příkazem zaslaným řidičem z centrální jednotky nebo otočením páčky na dvířkách opatřených plombou. Tato funkcionalita byla zahrnuta na základě požadavku klienta a lze ji využít i pro umístění dalšího vybavení, které nemá být volně přístupné. Například lékárničky, ochranných prostředků, nářadí, …

Automat umožňuje platbu kontaktní i bezkontaktní platební kartou. U vyšších částek je pro platbu k dispozici virtuální PIN Pad. Bezkontaktní čtečka karet nabízí i tzv. tokenizaci, to znamená, že pomocí bezkontaktní čipové nebo bankovní karty lze prokazovat časový kupón nebo využívat platbu způsobem pay as you go, kdy systém sám zpětně zvolí optimální jízdní tarif na základě ujeté trasy.

Dále automat nabízí čtení 2D kódů z papírových dokladů i displejů mobilních zařízení.

Cestující ovládá automat pomocí dotykového panelu 21,5“ rozpoznávající více dotyků najedou, s úpravou zamezující odleskům a s vysokou odolností proti vandalismu. Jeho životnost není omezena počtem dotyků a není nutné provádět průběžnou kalibraci jako u panelů využívajících jinou technologii. Intenzita podsvícení displeje je automaticky regulována podle aktuální světelných podmínek ve vozidle.

Další jeho předností je osazení dvěma tiskárnami a dvěma rolemi papíru. V případě, že dojde papír na jedné z nich, začne automat používat automaticky druhou roli. Zároveň vyšle zprávu, že je nutné doplnit papír. Výhodou tedy je, že k doplnění papíru není nutné přikročit okamžitě a automat může být dále v provozu. Po vytištění jízdenky se rozsvítí prostor výdejní misky pro lepší orientaci cestujícího v případně horších světelných podmínek.

Automat komunikuje s centrální jednotkou pomocí sběrnice ethernet a v případě online transakcí využívá vestavěný GSM modem. Tím se otevírají nové možnosti využití dalších online aplikací.

Vestavěné akumulátory umožňují provoz automatu i v případě, že dojde k výpadu napájení. Účelem je zajistit bezpečné dokončení transakcí. Kapacita baterií zajistí plný provoz automatu po dobu až 10 minut.

MVB je komfortní mobilní automat umožňující nákup jízdenky v hotovosti i bezhotovostně s možností čtení 2D kódů. Jeho unikátnost spočívá ve schopnosti integrovat prakticky všechny možné způsoby úhrady jízdného, včetně platby bankovkami, do kompaktního těla mobilního automatu. Zvládá obdobně širokou funkcionalitu jako mnohem větší stacionární automaty, ovšem s možností zástavby do vozidla nebo do prostor, kde není možné umístit značně větší stacionární automat.

I MVB nabízí dotykový panel (13,3") s automatickou úpravou jasu a odolností proti vandalismu. Platby bezkontaktními čipovými kartami, kontaktními i bezkontaktními bankovními kartami s možností tokenizace (viz. výše) a online konektivitu. Navíc také výše uvedenou hotovostní platbu pomocí mincí a bankovek s možností vracení.

Vestavěné akumulátory umožňují provoz automatu i v případě, že dojde k výpadu napájení. Účelem je zajistit bezpečné dokončení transakcí.

Dostatečný výkon a online komunikace prostřednictvím pevného síťového připojení a připojení prostřednictvím integrovaného GSM modemu nabízí možnost přehrávání multimédií, přístup k online službám a díky vestavěnému reproduktoru a mikrofonu i komunikaci s operátorem.

Mikroelektronika bude v hale 3, stánek C02 (PVA EXPO Praha Letňany 21. - 23. listopadu).