Mezinárodní autobusová a drážní doprava může od 11. května vyjet
Od 14. března mezinárodní autobusová doprava stojí. Foto Umbrella

Ministr dopravy prosadil dnes na jednání vlády uvolnění restrikcí v mezinárodní dopravě. Kam a za jakých podmínek ale cestující budou jezdit? 
Ministr dopravy prosadil dnes na jednání vlády uvolnění restrikcí v mezinárodní dopravě. Kam a za jakých podmínek ale cestující budou jezdit? 
Ministr Karel Havlíček oznámil svůj záměr zrušit od 11. května zákaz provozování mezinárodní drážní a autobusové dopravy na sociálních sítích. Podle serveru iDnes vláda návrh odsouhlasila. Pro překročení hranice tak bude možné využívat také autobusy nebo vlaky, které dopravci vypraví. Cestování ale budou nadále ovlivňovat opatření sousedních států proti šíření koronaviru, většina států na své území cizince stále nepouští. U nás jsou cesty do zahraničí už možné, při návratu do České republiky je ale potřeba se prokázat negativním testem na koronavirus, nebo absolvovat dvoutýdenní karanténu.

Ve večerních hodinách 4. května vydalo Ministerstvo dopravy tiskovou zprávu, v níž zrušení usnesení vlády, kterým přeshraniční spoje kvůli zamezení šíření koronaviru omezila, potvrdila. „Pro překročení hranice tak bude možné využívat opět autobusy nebo vlaky, které dopravci vypraví. Automaticky se tak nemusejí ihned vrátit všechny mezinárodní spoje, dopravci ale budou mít možnost jednodušeji zorganizovat například dopravu sezónních pracovníků nebo obnovit linkovou dopravu do přeshraničních oblastí,“ řekl ministr dopravy Karel Havlíček.