Mezinárodní akce Blue Corridor představí vozy na CNG i v ČR

V rámci této akce přijede kolona CNG vozů mj. také do Prahy a Plzně. BUSportál připojuje snímky kloubového autobusu Solbus na LNG z IAA v Hannoveru.
V rámci této akce přijede kolona CNG vozů mj. také do Prahy a Plzně. BUSportál připojuje snímky kloubového autobusu Solbus na LNG z IAA v Hannoveru.
7. října 2014 odstartoval v Petrohradě další ročník mezinárodní akce Blue Corridor 2014. Vozy na stlačený zemní plyn (CNG) letos ve dnech 7. – 23. října absolvují během příštích 17 dní trasu dlouhou 3 400 kilometrů přes 9 evropských států až do Itálie. Akce poukazuje na perspektivy využití stlačeného zemního plynu v dopravě. V rámci této akce přijede kolona CNG vozů také do Prahy. Vozy na CNG dorazí dne 16. října k plnicí stanici CNG v Pražských službách na Praze 9, diskuzní stůl proběhne 17.10. v Plzni. Součástí roadshow v ČR je i slavnostní otevření plnicí CNG stanice v Mostě.

Trasa Modrého koridoru 2014 napříč Evropou, kudy se dá snadno projet a natankovat s vozy na CNG, vede letos přes Estonsko, Litvu, Lotyšsko, Polsko, Českou republiku, Německo, Rakousko a končí v Itálii.

V rámci roadshow proběhne také řada kulatých stolů a diskuzí na téma role zemního plynu jako ekonomického a ekologického paliva. Zakončení roadshow Blue Corridor 2014 proběhne na 3. euroasijském inovačním a mezinárodně integračním fóru (Eurasian innovations and international integration forum) ve Veroně v Itálii.

Myšlenka roadshow Blue Corridor vznikla již v roce 2000 za podpory Nadace Vernadsky Ecological v Moskvě. Původním cílem bylo vytvořit dopravní koridory pro těžká vozidla nákladní dopravy, a to s využitím CNG. První jízda Blue Corridor byla uspořádána společností Gazprom již v roce 2008.

Z TZ ČPS
BUSportál: Na záběrech ze startu je jako jediné užitkové vozidlo možno identifikovat nákladní vůz Kamaz. Nevíme, zda se v jednotlivých zemích alespoň na část trasy nepřidají nějaké autobusy. Proto přidáváme snímky autobusu Solbus na LNG (zkapalněný zemní plyn)´na IAA 2014 v Hannoveru. Autobus polského výrobce Solbus se akce v minulosti zúčastnil a ukázal v dvanáctimetrové verzi i s cisternou na LNG v roce 2012 v Praze.
Redakce děkuje za pozvání k diskuzi v Plzni, bohužel přesně v době, kdy bude Blue Corridor projíždět ČR, se budeme věnovat testování nového Solarisu v zahraničí.

Mezinárodní akce Blue Corridor představí vozy na CNG i v ČR
© BUSportál