Městská hromadná doprava Vsetín se zapojuje do Integrované dopravy Zlínského kraje
Obyvatelé Vsetína a obcí Ústí a Janová od 1.dubna 2024 cestují za stejnou cenu a podmínek všemi autobusy v závazku veřejné služby. Foto Město Vsetín

Obyvatelé Vsetína a obcí Ústí a Janová od 1.dubna 2024 cestují za stejnou cenu a podmínek všemi autobusy v závazku veřejné služby. Došlo k plné integraci zdejší městské hromadné dopravy, kterou zajišťuje Z-Group bus, s krajskou dopravou.

Reklama

Obyvatelé Vsetína a obcí Ústí a Janová od 1.dubna 2024 cestují za stejnou cenu a podmínek všemi autobusy v závazku veřejné služby. Došlo k plné integraci zdejší městské hromadné dopravy, kterou zajišťuje Z-Group bus, s krajskou dopravou.

Cena za jednotlivé jízdné ve Vsetíně je 15,- Kč, a to jak v autobusech provozovaných Zlínským krajem, tak také na linkách MHD. Každá jízdenka je přestupní do 45 minut od vydání s možností přestupu mezi dvěma autobusy MHD, mezi dvěma krajskými autobusy, mezi krajským autobusem a autobusem MHD navzájem i mezi autobusy a vlaky, a to na celém území tarifní zóny 460, do níž patří kromě Vsetína také Ústí a Janová. Platit v autobusech lze v kromě hotovosti i bankovními kartami nebo kreditem na kartě Zetka/ODISka. Cena jednotlivého jízdného je o 3 Kč dražší než původní jízdenka MHD, ale prodloužila se přestupní doba. Nosičem předplatného jízdného je výhradně karta Zetka (týdenní, měsíční, čtvrtletní a roční).

Další slevy zajišťuje město Vsetín. „Od 1. dubna i nadále platí jízdné zdarma pro doprovod kočárku s dítětem do 3 let věku a držitele karet ZTP a ZTP/P. Bezplatné jízdné se v těchto případech ale vztahuje pouze na MHD, nikoliv na příměstskou a železniční dopravu,“ vysvětluje místostarosta Vsetína Petr Kudlík. "Další výjimka oproti běžným tarifům IDZK se týká seniorů 70+ s trvalým bydlištěm na Vsetíně. Ti si i nadále mohou vyřídit zlevněné roční jízdné v hodnotě 400 korun, které bude platné pro zónu 460, a to v MHD i v příměstské a železniční dopravě.“ Pro uplatnění slevy je třeba si nejprve vyzvednout na městském úřadě ve Vsetíně voucher. Držitel voucheru jej následně předloží v přepravní kanceláři MHD ve věžovém domě při nahrávání tarifu na kartu Zetka. Více zde.

Doposud ve Vsetíně platil tarif města, Z-Group bus (dříve ČSAD Vsetín) vydával vlastní čipové karty a jízdenka se dala koupit u řidiče nebo jako předplatné. Nyní je možné jízdné platit hotovostí, bankovními kartami nebo kreditem na krajské dopravní kartě Zetka. Platnost původních čipových karet ČSAD Vsetín končí.  

Jako dopravce jsme implementovali vše požadované, aby bylo možné plně integrovat městskou autobusovou dopravu s krajskou dopravou Zlínského kraje. Využili jsme přitom naše zkušenosti z krajské dopravy. Ve Zlínském kraji zajišťujeme dopravní obslužnost pro oblast Kroměřížsko a používáme zde stejnou platformu, tedy ji dobře známe,“ uvedl Miroslav Slaný, tiskový mluvčí autobusového dopravce Z-Group bus.  

Z-Group bus provozuje městskou dopravu ve Vsetíně od roku 1999, objednavatelem dopravy je město Vsetín. Nyní ve Vsetíně na linkách MHD jezdí 14 moderních ekologických autobusů s originálním designem. Ročně najezdí více než půl milionu kilometrů. Mají ekologický pohon na stlačený zemní plyn (CNG). Z-Group bus pro tyto účely vybudoval ve svém areálu velkokapacitní plnicí stanici na CNG, kterou může využívat i veřejnost.

Naší snahou je, aby se do systému Integrované dopravy Zlínského kraje postupně zapojily všechny městské dopravy v kraji. Jsem proto rád, že během 9 měsíců jsme zaintegrovali už druhé město,“ zhodnotil jednatel společnosti Koordinátor veřejné dopravy Zlínského kraje Martin Štětkář. Od července 2023 se do IDZK zapojilo Uherské Hradiště a memorandum o spolupráci s krajem podepsalo také město Kroměříž. Stalo se tak u příležitosti představení nových hybridních autobusů MAN.


Městská hromadná doprava Vsetín se zapojuje do Integrované dopravy Zlínského kraje
Symbolickým přestřižením pásky byla 2. dubna 2024 oficiálně spuštěna tarifní integrace MHD Vsetín s Integrovanou dopravou Zlínského kraje. Zúčastnili se náměstek hejtmana Zlínského kraje pro dopravu Radek Doležel, starosta města Vsetína Jiří Čunek, jednatel společnosti Koordinátor veřejné dopravy Zlínského kraje Martin Štětkář a předsedkyně představenstva společnosti Z-Group Bus Miroslava Geletová. Foto Zlínský kraj
Městská hromadná doprava Vsetín se zapojuje do Integrované dopravy Zlínského kraje
Ve Vsetíně na linkách MHD jezdí 14 ekologických autobusů SOR NBG 12 s originálním designem. Ročně najezdí více než půl milionu kilometrů. Foto Z-Group bus