Město Gliwice ve Slezsku kupuje od Solaris mild hybridy
Solaris Urbino 18 už pro PKM Gliwice jezdí. Na konci roku 2023 dorazí další, s mild hybridním pohonem. Foto Mosquidron

Solaris Bus & Coach a městský dopravní podnik PKM v polských Gliwicích podepsaly smlouvu na nákup 17 kloubových autobusů s mild hybridním pohonem. Dodání je v plánu do konce letošního roku.

Solaris Bus & Coach a městský dopravní podnik PKM v polských Gliwicích podepsaly smlouvu na nákup 17 kloubových autobusů s mild hybridním pohonem. Dodání je v plánu do konce letošního roku.

PKM Gliwice provozuje autobusy Solaris od roku 2005. Od té doby dopravce nakoupil téměř 150 autobusů Urbino o rozměrech 12, 15 a 18 metrů.

Mild hybridní systém nově objednaných kloubových autobusů se skládá ze spalovacího motoru podporovaného elektrickým motorem - generátorem elektrického proudu. Při brzdění se energie rekuperuje, ukládá se do zásobníku energie a používá se při větším zatížení motoru, např. při akceleraci, kdy podporuje spalovací motor. Mild hybridy jsou díky tomu úspornější, uvolňují méně škodlivin a jsou šetrnější k životnímu prostředí.  

Kloubové mild hybridní autobusy určené pro Gliwice přepraví až 145 cestujících, včetně 40 sedících. Jsou zcela nízkopodlažní, mají prostor pro vozíčkáře a kočárky a také jízdní kola. Budou vybaveny klimatizací, cestující budou využívat nabíjecí USB porty a Wi-Fi na palubě v souladu se standardy dopravce. Kromě toho budou vozidla vybavena kamerovým systémem a systémem počítání cestujících. Dopravce se také rozhodl pro alkoholtester pro řidiče. Vozidla budou splňovat další podmínky pro zvýšení bezpečnostních standardů jako je ochrana řidiče při čelním nárazu nebo zvýšení pevnosti nosné konstrukce při převrácení autobusu na bok. Motorový prostor bude vybaven systémem automatické detekce požáru a hašení.

Kromě objednaných nízkoemisních mild hybridních autobusů PKM v roce 2021 koupil plně elektrické autobusy Volvo 7900 Electric o délce 12 a 18 metrů. Nákup ekologických autobusů Solaris Urbino 18 je výsledkem strategie dopravce v Gliwicích postupně obnovovat vozový park, který se skládá z necelých 200 autobusů. Financování je podpořeno fondy EU.

Autobusy Urbino s mild hybridním pohonem jsou součástí nabídky výrobce od roku 2020. Solaris dosud dodal 75 vozidel tohoto typu do různých měst, mimo jiné do města Glonn (Německo), do Lodže (Polsko), do Piotrków Trybunalski (Polsko) a do hlavního města Rakouska Vídně.