Mercedes eCitaro ve Florencii
eCitaro je na testu ve Florencii. Foto autobusweb.com

Dopravce ATAF ze skupiny Busitalia testuje od 21. února elektrické Citaro v ulicích italské Florencie.
Dopravce ATAF ze skupiny Busitalia testuje od 21. února elektrické Citaro v ulicích italské Florencie.
Elektrický autobus Mercedes Citaro představil Daimler Buses na podzim loňského roku na veletrhu IAA 2018. První eCitaro dorazilo v polovině listopadu do Hamburku, následovala města Mannheim a Heidelberg a v prvním čtvrtletí 2019 by měly začít i dodávky 15 elektrických Citar do Berlína. Nedávno získalo ve Španělsku ocenění City Bus of the Year 2019.

Základem eCitara je platforma městských autobusů Citaro včetně interiéru. Pro elektrický pohon je vybaveno ZF elektrickou nápravou AxTrax. Standardně se dobíjí přes noc, ale lze ho přizpůsobit i pro dobíjení pomocí sběrače. Lithium-iontové baterie s výkonem 243 kWh garantují minimální dojezd 150 kilometrů.

ATAF provozuje veřejnou dopravu ve Florencii a části její provincie. Vlastní asi 450 různých autobusů včetně Citaro s dieselovým motorem Euro 6 a asi 30 elektrických autobusů Tecnobus Gulliver provozovaných v historickém centru Florencie. Cílem asi týdenního testování eCitara je ověřit účinnost a možnost použití v městském prostředí Florencie. Pokud bude test úspěšný, mohly by mít eCitara šanci v budoucnu nahradit malé elektrické autobusy Gulliver (ty by měly od letošního jara začít jezdit i v Římě).


Mercedes eCitaro ve Florencii
Foto autobusweb.com