MasterPass zefektivňuje nákupy jízdenek v mobilních aplikacích IDOS a CP

Jedním ze sektorů, který se čím dál tím více přesouvá "online", je doprava.
Jedním ze sektorů, který se čím dál tím více přesouvá "online", je doprava.
Chytrá zařízení, především smartphony a tablety, se staly hitem posledních let a také synonymem dnešní doby. Málokdo si bez nich dovede dnes představit svůj každodenní život. Z aktuálního průzkumu společnosti MasterCard vyplývá, že téměř 90 % uživatelů na svém chytrém telefonu pracuje s aplikacemi, 80 % pravidelně surfuje na internetu a více než pětina lidí už na svém telefonu provádí online platby. Obliba a frekvence využívání chytrých zařízení jde ruku v ruce s rozšiřující se nabídkou aplikací a také zboží a služeb, které lze prostřednictvím mobilu zařídit či zaplatit.

Jedním ze sektorů, který se čím dál tím více přesouvá online, je doprava. Lidé už dávno nehledají jízdní řády autobusů a vlaků v tištěných brožurách a na zastávkách a nádražích a omezují i nákupy lístků v klasických pokladnách a automatech. Je to jednodušší a praktičtější, díky internetu mohou cestující jízdenku pořídit teoreticky odkudkoliv bez ohledu na denní dobu. Další nespornou výhodou je fakt, že cestující k odbavení většinou nepotřebuje tištěnou jízdenku, vystačí si jen s elektronickým dokladem.

Průzkum MasterCard ukázal, že téměř desetina lidí na svých chytrých telefonech pravidelně využívá dopravní aplikace, a to především k vyhledávání jízdních řádů a nejvhodnějších spojů. Jedním z nejrozšířenějších je vyhledávač IDOS v České republice a CP na Slovensku. Jeho mobilní podoba donedávna umožňovala pouze vyhledat vhodný spoj, jízdenku poté bylo nutné zakoupit buď na stránkách dopravní společnosti, nebo v jejím prodejním místě. Nová verze mobilního webu však umožňuje rychlý a snadný nákup jízdenek přímo ve vyhledávači. Nyní lze jízdenky zaplatit také prostřednictvím globální platební služby MasterPass, kterou na obou trzích provozuje společnost MasterCard.

Z pohledu koncového uživatele přináší služba MasterPass jako svou hlavní výhodu, že umožňuje uživateli zaplatit s aplikací jeho digitální peněženky u každého obchodníka na světě, který nabízí platbu pomocí tlačítka MasterPass. Dnes je tak možné platit již ve více než 25 zemích světa a postupně přibývají další země. Další podstatnou výhodou služby MasterPass je, že umožňuje k zaregistrovaným platebním kartám uložit i doručovací a fakturační adresy, které pak internetový obchodník může díky MasterPass od zákazníka získat bez obtěžujícího a často i chybného vyplnění zákazníkem v objednávce. Tyto informace se předávají z aplikace peněženky zákazníka, který je na výzvu obchodníka ve své peněžence vybere pouhým kliknutím prstu. Obchodníci i zákazníci si tak díky MasterPass mohou významně zvýšit rychlost i komfort nakupování.

V České republice je zatím v současné době k dispozici jedna aplikace digitální peněženky - Incard MasterPass, kterou ve spolupráci s MasterCard vyvinula společnost Wincor Nixdorf. Tato aplikace je dostupná jak pro OS IOS, tak i Android. Peněženka Incard využívá jako metodu placení skenování QR kódu, který představuje identifikátor nákupního košíku, za nějž zákazník platí. Díky tomuto jednoduchému způsobu platby spojenému například s biometrickou autentikací pomocí otisku prstu (dnes dostupnou pro OS IOS) patří tato peněženka celosvětově mezi jedny z nejpokrokovějších MasterPass peněženek.

Dnes tato mobilní peněženka umožňuje pohodlně nakupovat pomocí MasterPass u 2 500 obchodníků v ČR a SR a 250 000 obchodníků celosvětově, kteří implementovali platební tlačítko MasterPass na svoji webovou stránku nebo do své mobilní aplikace.
www.mastercardmobile.cz/digitalni-penezenky