MAN oslavuje 150. výročí narození Rudolfa Diesela - vynálezce vznětového motoru
Rudolf Diesel.

pro sériovou výrobu. I po více než sto letech je vznětový motor stále velmi moderní výrobek s nejvyšší energetickou účinností tepelného stroje či motoru s vnitřním spalováním.
pro sériovou výrobu. I po více než sto letech je vznětový motor stále velmi moderní výrobek s nejvyšší energetickou účinností tepelného stroje či motoru s vnitřním spalováním.
Osmnáctý březen letošního roku je den 150. výročí narození Rudolfa Diesela - vynálezce, který v závěru devatenáctého století v Augsburských strojírnách vyvinul a připravil, s podporou tehdejšího generálního ředitele Heinricha von Buz, vznětový motor pro sériovou výrobu. Tento velmi důležitý vynález hrál zcela zásadní roli v následujícím procesu industrializace všech strojírenských oborů. Společnost MAN Group, jako nástupce Augsburských strojíren, výrazně profituje ze vznětového motoru dodnes. I po více než sto letech je vznětový motor stále velmi moderní výrobek s takovou energetickou účinností, které nedosahuje žádný jiný tepelný stroj či motor s vnitřním spalováním. Při příležitosti tak významného data zorganizovala společnost MAN Diesel, rodiště vznětového motoru, a město Augsburk oficiální ceremonii na radnici a speciální výstavu v MAN Muzeu věnovanou životu a významu tvůrčího génia.

V současnosti je více než 50 % zboží po celém světě dopravováno prostředky využívající ke svému pohonu motory MAN Diesel. Většina námořních lodí je poháněna motorem MAN Diesel. Současně je společnost držitelem neobvyklého rekordu – vyrobila a pro pohon gigantické kontejnerové lodi dodala nejvýkonnější vznětový motor všech dob – 84 559 kW/115 000 k. Navíc továrna v Norimberku vyprodukuje každoročně na 110 000 dokonalých vznětovým motorů určených pro pohon nákladních vozidel.

Dalšm jubileem v roce 2008 pro MAN vedle oslavy Rudolfa Diesela, je výročí založení samotné společnosti. Základní kámen MAN byl položen otevřením železáren St. Anthony v Oberhausenu v roce 1758. V tu dobu zaměstnávala nová firma osm pracovníků. Letos tedy slaví MAN jako nejstarší společnost zapsaná v indexu DAX (německý burzovní index) 250. výročí průmyslové historie.
BUSportál SK: 250 rokov nemeckej priemyselnej histórie a vyhliadky do budúcnosti.
MAN má tak dvojnásobný důvod slavit. Narozeniny Rudolfa Diesela jsou datem, které odstartovalo celou řadu oslavných událostí. Mezi ty nejdůležitější patří: červencové MAN rally veteránů a historických vozidel z Mnichova přes Augsburk do Norimberku a narozeninová párty v Mnichovské Residenci naplánovaná na 17. října 2008. Oslavy se zúčastní na tisíc hostů z celého světa, politici, obchodníci a představitelé kulturního dění.
Na samotném počátku historie MAN bylo uhlí, železo a hutní výroba v Ruhrském regionu, poté přišel na řadu vývoj tiskařských strojů a konstrukce Wuppertalské vysuté dráhy a stavba tažného vozidla Evropského vesmírného projektu ARIANE. Dnes je MAN na špičce mezi výrobci pohonných technologií. V lednu 2008 byla společnost MAN Diesel oceněna za plynový motor vybavený nově vyvinutým systémem zapalování (Performance Gas Ignition) německou cenou za inovaci (Innovation Prize of German Business). Jde o motor, který sjednocuje vysokou energetickou účinnost vznětového s ekologickým přístupem zážehového motoru.
Tisková informace MAN užitková vozidla Česká republika spol. s r.o.
MAN Group je s prodejním obratem 15,5 mld. Eur (2007) jedním z vedoucích evropských hráčů v sektoru dopravního inženýrství. Jako výrobce nákladních vozidel, autobusů, vznětových motorů, turbodmychadel a poskytovatel průmyslových služeb zaměstnává MAN na celém světě zhruba 55 000 zaměstnanců. Jednotlivé skupiny MAN drží vedoucí pozice ve svých segmentech trhu. MAN AG, Mnichov, je zapsaný v indexu DAX (německý burzovní index), který zahrnuje 30 nejdůležitějších burzovních korporací v Německu.
MAN Nutzfahrzeuge Group s hlavním sídlem v německém Mnichově je největší společností v rámci MAN Group a jedním z vedoucích výrobců nákladních vozidel a poskytovatelem dopravních řešení ve světovém měřítku. V hospodářském roce 2007 společnost zaměstnávala vice než 36 000 pracovníků, její obrat dosáhl hodnoty 10,4 miliardy Eur, vyrobila a prodala téměř 93 000 nákladních vozidel a vice než 7300 autobusů a autobusových podvozků značek MAN a NEOPLAN.

MAN oslavuje 150. výročí narození Rudolfa Diesela - vynálezce vznětového motoru
Rudolf Diesel (Wikipedia)