MAN na veletrhu Busworld se dvěma autobusy v premiéře
Světová premiéra MAN Lion's City 12 E LE na Busworld 2023 v Bruselu. Foto MAN

Ve světové premiéře uvádí MAN Truck & Bus svůj Lion's City 12 E Low Entry a Lion's Intercity LE 14. Od roku 2024 přinese nová elektronická platforma nový digitální kokpit, množství asistenčních systémů a nabídne více komfortu, bezpečnosti a efektivity. Pro svůj midibus Lion's City 10 E získal MAN ocenění Sustainable Bus 2024.

Ve světové premiéře uvádí MAN Truck & Bus svůj Lion's City 12 E Low Entry a Lion's Intercity LE 14. Od roku 2024 přinese nová elektronická platforma nový digitální kokpit, množství asistenčních systémů a nabídne více komfortu, bezpečnosti a efektivity. Pro svůj midibus Lion's City 10 E získal MAN ocenění Sustainable Bus 2024.

Nejpozději do roku 2050 se chce MAN stát z hlediska své bilance skleníkově neutrální. Důsledně se věnuje udržitelné mobilitě ve veřejné dopravě a svému MAN Lion's City E. Čísla prodejů ukazují na jeho úspěch, z výrobní linky MAN v Polsku sjel nedávno 1000. eBus a v provozu je ve stále větším počtu evropských metropolí.

Spolu s novou elektronickou platformou, která bude zavedena do všech autobusů MAN a NEOPLAN v modelovém roce 2024, dostane řada Lion's City E zcela nový, plně digitální centrální displej s úhlopříčkou 12 palců. Na přání je k dispozici také nový multifunkční volant MAN, který umožňuje pohodlné ovládání velkého množství funkcí. S důrazem na ergonomii, pohodlí a bezpečnost bylo vylepšeno také pracovní místo řidiče díky uspořádání spínačů a přístrojů. Kromě toho MAN na bruselském veletrhu představuje řadu aktualizací, které mají zajistit, aby se platforma autokaru dokázala vyrovnat s novou generací asistenčních systémů. Mezi technologie, které se postupně dostávají na přední místa seznamu priorit, patří systémy sledování mrtvého úhlu - ty budou povinné od léta 2024.

Nové nebo vylepšené asistenční a bezpečnostní systémy pro model Lion's City E znamenají významnou změnu. Pokročilé funkce vycházejí z rozšířených technických možností nové elektronické platformy a nových hardwarových možností. Mezi nové funkce patří asistent pro odbočování (standardní výbava) - radar monitoruje oblast na pravé straně autobusu, kam řidič téměř nevidí. Pokud hrozí kolize, zobrazí se vizuální varování na LED diodách zabudovaných v A-sloupku. Pokud je vybaven asistentem pro změnu jízdního pruhu (volitelná výbava), sleduje systém také prostor před/za vozidlem na levé straně. To je užitečné zejména v hustém městském provozu. Novinkou je přední radar (nastavený na blízkou vzdálenost), který řidiče varuje, pokud se před autobusem pohybují lidé, například na zastávkách. Tato speciální funkce na ochranu nejzranitelnějších účastníků silničního provozu je rovněž integrována do nového asistenta nouzového brzdění EBA+ a poprvé dokáže - v rámci možností systému - včas zabrzdit vozidlo, pokud zaznamená chodce nebo cyklisty. Vylepšení se dočkal i nový systém senzorů (radarové senzory s krátkým a dlouhým dosahem, stereokamera a propojení senzorů).

"Lion's City E se neustále vyvíjí, ale v roce 2025 udělá opravdu velký skok vpřed," říká Barbaros Oktay, vedoucí divize autobusů společnosti MAN Truck & Bus. "Protože právě tehdy má dojít k dosud největší aktualizaci produktu. Všechny nové funkce jsou systematicky navrženy tak, aby opět působivě zvýšily účinnost a dojezd našeho elektrobusu." Díky významným opatřením k optimalizaci hmotnosti a spotřeby energie může Lion's City 12 E v budoucnu dosáhnout dojezdu 430 km s pěti bateriemi a až 500 km se šesti bateriemi za příznivých podmínek. "Takové dojezdy znamenají, že naše elektrobusy lze jistě bez problémů používat na jakýchkoli městských trasách." Na první pohled je také patrné, že design e-busů byl upraven pro lepší aerodynamiku, a to především v přední části.

Mezi nejdůležitější projekty blízké budoucnosti MAN patří nová generace lithium-iontových baterií s nejnovější technologií (NMC). Od začátku roku 2025 zahájí MAN velkovýrobu baterií pro e-busy ve vlastním závodě v Norimberku. Baterie se osvědčeným způsobem montují na střechu a mají potenciální rekordní kapacitu 445 kWh pro Lion's City 10 E, 534 kWh pro Lion's City 12 E a až 712 kWh pro kloubový Lion's City 18 E.

Stejně jako nyní si zákazníci budou moci zvolit počet baterií, aby optimálně přizpůsobili městský e-bus svým individuálním potřebám a požadavkům z hlediska dojezdu, doby nabíjení a přepravní kapacity. Kompaktní Lion's City 10 E má čtyři nebo pět baterií, dvanáctimetrová varianta je k dispozici v konfiguraci se čtyřmi, pěti nebo šesti bateriemi a kloubový Lion's City 18 E může mít šest, sedm nebo osm baterií. Teplota baterií je řízena chladicím okruhem integrovaným do klimatizačního systému vozidla, který je rovněž umístěn na střeše vozidla. Udržováním baterií v optimálním teplotním režimu lze elektrobusy provozovat s mimořádně vysokou účinností.

Od modelového roku 2025 bude díky nabíjecí kapacitě až 375 kW možné dobíjet e-busy MAN za ještě kratší dobu: dobití na 80 % bude trvat pouhých 60 minut a na plnou kapacitu 1,5 hodiny, u kloubového modelu 1,5 hodiny a u modelu s plnou kapacitou 2 hodiny.

Inovace se zavádějí také v oblasti nabíjecí techniky, aby byl každodenní provoz co nejjednodušší. Celkem lze nyní u vozidel použít až pět nabíjecích portů: kromě standardního portu na pravé přední straně nabízí MAN volitelně další čtyři pozice. Od roku 2025 přibude možnost nabíjet e-busy ve vozovně shora pomocí sběrače a nabíjecích lišt na střeše (obrácený pantograf). Výhodou tohoto řešení je, že bezprostřední okolí nabíjecího prostoru zůstane bez kabelů a nabíjecích sloupů. Maximální konfigurace baterií není ovlivněna

MAN Lion's City 10 E: Kompaktní rozměry, udržitelnosti a působivý výkon

Na veletrhu Busworld MAN ukazuje Lion's City 10 E, nejnovější model z rodiny elektrických autobusů MAN. Verze midibus o délce 10,5 metru se vyrábí v polském závodě MAN na městské autobusy ve Starachowicích od začátku roku 2023. Předností jeho kompaktní velikosti je využíjí zejména ve stále oblíbenějších sklužbách „on-demand“ a jako posila ve vysokofrekvenčních časech i jako dobře ovladatelná kyvadlová doprava do centra města. Tento městský autobus má podobnou kapacitu pro cestující jako mnoho 12metrových sólo autobusů, ale vyžaduje podstatně menší prostor v úzkých centrech měst a vozovnách a je mnohem lépe ovladatelný. Že je MAN Lion's City 10 E se svým rekordním poloměrem otáčení a kompaktními rozměry ideálním řešením i pro náročné trasy, nedávno prokázal praktický test vysokohorským terénem v jihotyrolských Dolomitech. Na trase dlouhé 531 km urazil eBus přes 10 000 výškových metrů a spotřeboval v průměru 0,77 kWh na kilometr. Lion's City E dosáhl těchto špičkových hodnot, pokud jde o účinnost, díky inovativní technologii a pozoruhodné míře obnovy přes 50 procent.

MAN Lion's City 12 E LE: Elektrická low-entry verze v premiéře

Plně elektrický autobus Lion's City 12 E má na veletrhu Busworld premiéru v nízkopodlažní verzi. Nejprodávanější e-bus MAN byl dosud k dispozici pouze s nízkou podlahou po celé délce vozidla. Verze LE (low entry) vychází z 12metrového modelu s centrálním elektromotorem a modulárními bateriemi, ale nabízí výjimečný komfort sezení díky podlaze, která byla upravena na základě zpětné vazby zákazníků: autobus má za středními dveřmi dva schůdky, které vedou do zadní části interiéru se zvýšenou podlahou. Výhodou koncepce s nízkým vstupem je, že všichni cestující vzadu mohou sedět ve směru jízdy, díky čemuž je tento e-bus vhodnější pro delší příměstské trasy. Přepravní kapacita autobusu Lion's City 12 E LE je až 41 sedících cestujících. Má také prostor pro invalidní vozíky a kočárky.

MAN Lion's Intercity LE 14: Řada low-entry se třemi nápravami

Druhou světovou premiérou je třínápravový meziměstský/příměstský vůz MAN Lion's Intercity LE 14. Třínápravový 14,4 metru dlouhý autobus se vyznačuje mimo jiné výrazně větší přepravní kapacitou - poskytuje až o osm míst k sezení více než dlouhý dvounápravový model. Devítilitrový šestiválcový motor MAN D1556 LOH je k dispozici ve výkonových verzích 243 kW (330 k) a 265 kW (360 k) s maximálním točivým momentem 1 400 Nm, resp. 1 600 Nm. Moderní vstřikovací systém common rail nyní pracuje s tlakem 2 500 barů. Autobus může být vybaven také systémem MAN EfficientHybrid. Celá modelová řada má novou elektronickou platformu a digitalizované pracoviště řidiče. Lion's Intercity LE 14 nabízí až 63 míst k sezení a maximální kapacitu 127 cestujících. Díky řiditelné vlečné nápravě je průměr otáčení 23,8 m.

Digitální přístrojová deska a systém SmartSelect

Modelový rok 2024 přináší rozsáhlé inovace do všech modelových řad. Nově navržené pracoviště řidiče - zejména v autobusech vybavených systémem MAN SmartSelect - splňuje nejvyšší ergonomické standardy. Koncepce barev a čalounění je individuálně přizpůsobena značkám MAN i NEOPLAN.

Novinkou v kokpitu je inovativní konzola MAN SmartSelect pro ovládání informačního a zábavního systému MMC Advanced s navigací, která má samostatný 7palcový monitor pro multimédia. V této podobě nebyla konzole SmartSelect v autobusech dosud nikdy instalována. Celá koncepce ovládání a umístění jednotek MAN SmartSelect se nejen snadno používá, ale přispívá také k bezpečnosti. Řidiči totiž mohou při používání médií zůstat ve své obvyklé poloze a neustále se soustředit na jízdu. To výrazně omezuje rozptylování pozornosti nebo náhodné chyby při řízení, které by mohly ohrozit bezpečnou jízdu. Koncepce vychází ze zkušeností vývojových inženýrů společnosti MAN, že dotykový displej není pro ovládání důležitých funkcí v užitkovém vozidle ideální. Tento systém je absolutní novinkou v segmentu zájezdových autobusů a jinak se vyskytuje pouze v prémiových limuzínách.

Systém SmartSelect je umístěn ideálně v dosahu řidiče a je vybaven novou opěrkou zápěstí se stabilizační funkcí. Přímo nad ní, tedy stejně po ruce, umístili konstruktéři tlačítka pro otevírání dveří a zavazadlového prostoru a spínač výstražných světel. Všechna tlačítka byla přepracována a nyní je stačí stisknout pouze jednou (a již nemají kolébkové ovládání). Tlačítka poskytují spolehlivou hmatovou zpětnou vazbu a vizuální potvrzení jasnou LED diodou. V přímém zorném poli řidiče jsou pouze důležité informace a ovládací prvky (inteligentní tachograf 2.0 a nová elektronická parkovací brzda), takže se může maximálně soustředit na provoz.

Mezi důležitá vylepšení pracoviště řidiče patří 12palcový barevný digitální displej. Mezi dvěma půlkruhovými přístroji zůstala pro zobrazování údajů dvakrát větší plocha než u předchozí verze. Jas a kontrast displeje s HD rozlišením si může řidič individuálně nastavit, což přispívá k optimálnímu vizuálnímu vnímání informací. Displej nabízí zobrazení přes celou obrazovku s velkými ikonami ve 3D vzhledu, nebo lze souběžně zobrazovat různé informace, přičemž nejaktuálnější informace jsou softwarem přesunuty do popředí, aby nemohly být přehlédnuty.

Nový ergonomický multifunkční volant se díky různé tloušťce věnce velmi pohodlně drží a zejména usnadňuje řidiči ovládání mnoha funkcí - aniž by musel sundat ruce z volantu. Přepínače jsou uspořádány logicky: vlevo je ovládání asistenčních systémů řidiče, vpravo ovládání menu. Poprvé je multifunkční volant k dispozici také jako volitelná výbava pro městské autobusy a meziměstské modely.

Rozšířená nabídka asistenčních systémů

Portfolio změn pro modelový rok 2024 zahrnuje řadu nových a rozšířených asistenčních systémů, které zvyšují bezpečnost provozu autobusů. Tyto supermoderní funkce vycházejí z rozšířených technických možností nové elektronické platformy a nových hardwarových řešení, jako je MAN ComfortSteering.

Kromě asistenta pro odbočování a volitelné funkce LCS (asistent pro změnu jízdního pruhu), kterými jsou vybaveny i e-busy, byla nabídka doplněna o další systémy pro zvýšení bezpečnosti jízdy. Nejnovějším z nich je MAN Lane Return Assist (LRA). Funguje při rychlostech nad 60 km/h a zasahuje v případě neúmyslného opuštění jízdního pruhu - otáčením volantu aktivně navede vozidlo zpět do jízdního pruhu. (Jedná se o velmi důležitý asistenční systém, protože vybočení z jízdního pruhu v důsledku nepozornosti řidiče je jednou z nejčastějších příčin vážných nehod autobusů).

Úspornější motory a MAN EfficientCruise 3

Dosažení maximální účinnosti bylo vždy hlavní prioritou při vývoji všech moderních spalovacích motorů MAN. Díky schopnostem inženýrů v Mnichově a Norimberku vedla každá nová vývojová etapa k dalšímu snížení spotřeby paliva a zároveň přinesla zvýšení výkonu. Nejnovějším příkladem je motor MAN D26 Euro 6e pro autobusy. Navzdory zvýšení výkonu o 10 k a točivého momentu o přibližně 50 Nm nyní motor o objemu 12,4 l vykazuje až o 2,5 % nižší spotřebu paliva.

Další vylepšení pro modelový rok 2024 bude k dispozici výhradně s 12stupňovou automatizovanou převodovkou MAN TipMatic: vylepšený prediktivní tempomat EfficientCruise 3. Je k dispozici na přání pro všechny autobusy značek MAN a NEOPLAN. S třetí generací tohoto inteligentního programu řazení na základě GPS se spotřeba paliva oproti předchozí verzi sníží o 1 %. Asistenční systém MAN EfficientCruise zohledňuje topografii trasy ještě předvídatelnějším způsobem a nyní vyhodnocuje v algoritmu také parametry infrastruktury (např. sjezdy z dálnic, kruhové objezdy) až na tři kilometry dopředu. Na základě těchto informací systém automaticky určí nejefektivnější styl jízdy a strategii řazení s ohledem na rychlost i dopravní situaci.


MAN na veletrhu Busworld se dvěma autobusy v premiéře
Do Bruselu přivezl MAN Truck & Bus šest modelů. Foto MAN
MAN na veletrhu Busworld se dvěma autobusy v premiéře
Světová premiéra Lion's City 12 E LE s nízkým vstupem. Foto MAN
MAN na veletrhu Busworld se dvěma autobusy v premiéře
MAN na veletrhu Busworld se dvěma autobusy v premiéře
MAN na veletrhu Busworld se dvěma autobusy v premiéře
MAN na veletrhu Busworld se dvěma autobusy v premiéře
Mezi svými novinkami představuje MAN v Bruselu také třínápravový 14,4metrový meziměstský Lion's Intercity LE 14. Nabízí až 63 míst k sezení a maximální kapacitu 127 cestujících. Díky řiditelné vlečné nápravě má průměr otáčení 23,8 m. Foto MAN
MAN na veletrhu Busworld se dvěma autobusy v premiéře
MAN na veletrhu Busworld se dvěma autobusy v premiéře
Pracoviště řidiče v modelové řadě Lion's City 12C s novým digitálním přístrojovým panelem. Multifunkční volant je poprvé nabízen jako volitelná výbava také u městských a meziměstských modelů. Foto MAN
MAN na veletrhu Busworld se dvěma autobusy v premiéře