Mallorka zavádí veřejnou dopravu zdarma
15. prosince byly v garážích EMT Palma představeny první čtyři kloubová vozidla a jsou připravena převzít předpokládaný nárůst cestujících od ledna 2023. Foto EMT

Od 1. ledna bude veškerá veřejná doprava - městská a meziměstská vlaková i autobusová v oblasti Palma de Mallorca zdarma. 100% sleva bude i v regionálních vlacích a autobusech. Cílem je pomoc občanům v době krize a podpora udržitelné mobility.

 

Od 1. ledna bude veškerá veřejná doprava - městská a meziměstská vlaková i autobusová v oblasti Palma de Mallorca zdarma. 100% sleva bude i v regionálních vlacích a autobusech. Cílem je pomoc občanům v době krize a podpora udržitelné mobility.

 

Dopravní společnost EMT Palma bude v roce 2023 poskytovat 100% slevu z ceny předplatních jízdenek. Turisty však opatření nepotěší, aby člověk mohl využívat nulovou sazbu, musí být registrován jako obyvatel města. Palma, kde většina lidí cestuje na krátké vzdálenosti, bude největším španělským městem s bezplatnou veřejnou dopravou. Opatření bylo schváleno zákonem o státním rozpočtu na příští rok  jako součást balíčku krizových opatření Národního plánu v reakci na hospodářské a sociální důsledky války na Ukrajině, která způsobila nižší hospodářský růst a vyšší inflaci a je součástí souboru opatření přímé pomoci občanům, živnostníkům a firmám a impulsem k reaktivaci zaměstnanosti a ekonomiky. EMT má jako kompenzaci přidělenu částku 20 milionů eur.

Celkem bylo autonomnímu společenství Baleárské ostrovy schválena částka 43 milionů eur. Nejen metropolitní oblast totiž zavádí od 1. ledna bezplatné cestování. Zdarma budou také meziměstské autobusy a vlaky. Tento benefit budou moci využít držitelé intermodálních karet. Navíc je vyžadována záloha 20 eur, tedy necelých 220 korun, která po určitém počtu jízd bude vrácena. Číslo zatím nebylo upřesněno. Opatření se tak spojila a v podstatě zavedla bezplatnou veřejnou dopravu na celém souostroví, které je jednou ze 17 autonomních oblastí Španělska.

Na podporu udržitelné mobility město Palma zavedlo tramvajovou linku, spustilo tarifní integraci a bude nakoupeno 165 nových autobusů, obnoveno má být 92% vozového parku.

Před pár dny do EMT v rámci druhé fáze obnovy vozidel dorazily první nové 18metrové autobusy, s pohonem na CNG jsou ekologičtější a budou připraveny na nárůst cestujících, který dopravce od ledna s cestováním zdarma předpokládá. Celkem přijede 44 kloubových autobusů Scania (Castrosua SA) za více než 17,9 milionů eur. V první fázi obnovy dopravce koupil mimo jiné 60 autobusů Iveco Urbanway Natural Power. V druhé fázi sází na vozidla nejen s plynem, ale i na bateriové elektrické a vodíkové.  Z celkem 165 nových vozidel je většina autobusů 18 metrů dlouhých a poháněných plynem, dále 4 mikrobusy o délce 8metrů také na zemní plyn, pět autobusů s palivoými články a 12 elektrobusů s bateriemi a nočním dobíjením.