Mají rádi autobusy: Emil E. Hančák alias 'hačislav' také rád  fotografuje

Čtenáře BUSportálu těší jeho snímky i pohlednice už přes dva roky.
Čtenáře BUSportálu těší jeho snímky i pohlednice už přes dva roky.
"BUSportál jsem našel při vyhledávání obrázků autobusových veteránů. Jeden z prvních článků, na který jsem narazil, byly "Autobusy na starých pohlednicích". Sám sbírám pohlednice míst, která jsou mi nějak blízká, ale mám i spousty dalších pohlednic. Na některých jsou zachyceny v ulicich měst i autobusy. Tak vznikl první článek vzniklý z mnou dodaných podkladů Z archivů čtenářů BUSportálu. Autobusy na starých pohlednicích ze sbírky .... Mým největším koníčkem je fotografování, bez foťáku téměř nevycházím z domu. A protože mám rád technické zajímavosti a staré věci, pozornost mého objektivu nezřídka přilákají i autobusy. Časem tedy BUSportál zveřejnil články s mými fotografiemi. Spolupráce trvá dodnes. V současné době studuji fotografii na Pražské fotografické škole a výhledově bych rád pokračoval ve studiu na Institutu tvůrčí fotografie v Opavě, " vysvětluje E. E. Hančák. Redakci a podle ohlasů a zájmu jistě i čtenáře spolupráce těší. "hačislavovi" jsme položili pár dotazů.
Máte nějaké konkrétní oblíbené autobusy?
Mám rád veterány - ať už anglické doubledeckery nebo naše "RTOčka". Škoda 706 RTO byl dlouho mým nejoblíbenějším typem především pro nostalgické vzpomínky z dětství. Pan Švanda nás vozil „Vajíčkem“ do školy a občas i na školní výlety. Časem však „Vajíčko“ na mém osobním žebříčku dohnal jeho starší sourozenec Škoda 706 RO. Ten dobrácký čelní pohled je výborný, vozidlo je navíc mnohem vzácněji k vidění něž RTO.
Jaké se Vám líbí moderní autobusy?
Z moderních autobusu mám rád buď malé autobusy nebo naopak ty co největší. Úplně ze všeho nejraději mám různé autobusy-neautobusy a jiné speciály a to jak moderní, tak ty historické.
Svými fotografiemi těšíte nejen BUSportál ....
Mnoho mých fotografií je možno nalézt v populární Galerii autobusů.
Z jakých autobusu byste sestavil "svou" flotilu veteránů?
Byla by to Škoda 706 RTO v úpravě ambulantní pošta, stěhovák Škoda 706 RTO nebo ještě lépe Škoda 706 ROS a Jelcz AP – 02
Jaké máte vlastní zkušenosti s touto technikou?
Nemám řidičské oprávnění na řízení čehokoli s „velkým“ volantem ani finanční prostředky a podmínky na pořízení a renovaci. :-) Rád bych se podíval do zemí, kde tyto stařečci fungují ještě v každodenním běžném provozu. (Kuba, Severní Korea atd.). Mnoho zajímavých starých vozidel jsem zachytil na Ukrajině. O cestě jsem se snažil náležitě poreferovat na stránkách BUSportálu: Návrat na Ukrajinu a souhrn odkazů
Jak na Vaše koníčky reaguje blízké okolí?
Přátelé si už zvykli, že bez foťáku z domu nevycházím a někteří na to občas i spoléhají. Před nedávnem jsem se stal "tuplovaným" strejdou, takže jsem zaznamenával, jak se sestra zakulacovala, jak roste synovec, jak se sestra znovu zakulacovala a jak malinká neteř dokonale ovládá trik stát se středobodem vesmíru. Obecně mne všichni z mého okolí v mém fotokoníčku plně podporují. I maminka pochopila moje přání vrátit se do školy a studovat vysokou uměleckou školu, i když "to nejsou nikdy jisté peníze" .
Z posledních pohotových záběrů BUSportál doplňuje Španělský zlatý midicoach Indcar Mago 2 na Vinohradech, ISUZU V OBLACÍCH - pokračujeme a Tramvaj 15T ForCity - záběry ze zahájení provozu s cestujícími . Těšíme se na další "úlovky".

Mají rádi autobusy: Emil E. Hančák alias 'hačislav' také rád  fotografuje
S Davidem Griffithsem (uprostřed) a jeho britským kolegou (vpravo) v Lešanech 2010
Mají rádi autobusy: Emil E. Hančák alias 'hačislav' také rád  fotografuje
Z archivu "hačislava" a BUSportálu: RO i RTO, britský doubledecker, malý a velký bus a starý a nový speciál.