Maďarsko přichází s největší reformou tarifů za poslední desetiletí
Maďarsko zavádí od 1. března 2024 nové tarify pro meziměstskou dopravu. Nahradí zastaralý a komplikovaný tarifní systém s 65 druhy slev.

Od 1. března bude zaveden jednodušší a výhodnější tarifní systém pro vnitrostátní meziměstskou dopravu. Místo dosavadních 65 typů slev bude jen 15. Děti do 14 let a senioři budou jezdit zdarma. Státní zaměstnanci s 50 procentní slevou.

Od 1. března bude zaveden jednodušší a výhodnější tarifní systém pro vnitrostátní meziměstskou dopravu. Místo dosavadních 65 typů slev bude jen 15. Děti do 14 let a senioři budou jezdit zdarma. Státní zaměstnanci s 50 procentní slevou.

Cestování zdarma pro děti do 14 let, trvalá sleva 50 % pro zaměstnance veřejné správy, nové 24hodinové župní a vnitrostátní jízdné - to jsou mimo jiné nový tarifní systém skupiny MÁV-Volán platný od prvního března. Nejvýznamnější tarifní reforma posledních desetiletí staví na zkušenostech z celostátních a krajských jízdenek zavedených vloni v květnu, které ukázali, že je potřeba výrazně zjednodušit tarifní systém a lépe zpřístupnit veřejnou dopravu. Místo dosavadních 15 schémat zbudou od jara pouze dvě, krajské a celostátní. "Od 1. března 2024 se také výrazně zjednoduší současný zastaralý a těžko pochopitelný systém slev. V novém systému již nebude potřeba složitých identifikačních dokladů, razítek nebo samostatných průkazů totožnosti s fotografií: všichni naši cestující do 14 let a starší 65 let mohou cestovat zdarma a všichni naši cestující ve věku 14 až 25 let mohou cestovat s poloviční jízdenkou. Díky tomu bude cestování pro rodiny nejen jednodušší, ale také levnější než dříve. Místo současných 65 bude k dispozici kolem 20 typů slev," uvedla skupina MÁV-csoport.

V případě národních pasů National Pass budou zrušena dosud platná administrativní omezení: od 1. března bude možné s národním pasem proplatit dodatečnou jízdenku do první a prémiové třídy. Omezení zůstává pro regionální průkazy Country Pass, které stále nepůjde použít ve vlacích InterCity.

Zrušeny budoou všechny ostatní druhy průkazů kromě krajských a celostátních, včetně regionálních průkazů jednotlivých dopravců.

Zavedeny budou denní jízdenky "Vármegye24" a "Magyarország24" pro ty, kteří plánují více cest denně. Ty umožní využití denní jízdenky s platností 24 hodin v místních systémech veřejné dopravy.

Zdarma budou moci využívat meziměstskou dopravu lidé se zdravotním postižením a dlouhodobě nemocní, kteří již dnes získávají 90% slevu.

Státní zaměstnanci mají v budoucnu nárok na 50% slevu na neomezený počet cest – pouze na základě elektronické registrace.

Od léta 2024 se postupně očekává další změna za účelem podpory bezhotovostního placení. Platby v hotovosti budou doplněny o administrativní poplatek 200 HUF, pokud bude možné platit i kartou.