Lucembursko: Velký den se blíží, veřejná doprava zdarma

Lucembursko je první zemí na světě s bezplatnou celostátní dopravou. Vlakem, tramvají nebo autobusem od 1. března po celé zemi zdarma!
Lucembursko je první zemí na světě s bezplatnou celostátní dopravou. Vlakem, tramvají nebo autobusem od 1. března po celé zemi zdarma!
Cílem tohoto kroku je pomoci snížit nerovnost - přestože je Lucembursko malá země známá svým bohatstvím, chudoba roste. "Cílem je zastavit prohlubující se propast mezi bohatými a chudými," řekl ministr pro mobilitu a veřejné práce François Bausch po oznámení plánu před rokem pro BBC. "Lidem s nízkými příjmy záleží na nákladech na dopravu. Proto je snazší ji dát zdarma všem.“ Doprava zdarma má také přimět obyvatele nechat svá auta doma.

Jízdné bylo relativně levné již nyní, jedna jízdenka mezi jakýmikoli dvěma body v zemi stála 2 eura. Řada kategorií cestujících měla jízdné zdarma - mládež do 20 let, studenti do 30 let a ti, kteří dostávají "sociální příjem". Z tohoto důvodu někteří kritici v zemi argumentují, zda bude mít změna smysluplný dopad. Údajně jsou mnohem větším problémem rostoucí náklady na bydlení. Problémem pak mohou být i snížené investice do dopravní infrastruktury. Jízdné se bude i nadále platit při cestování 1. třídou.

Roční příjem z jízdného je v Lucembursku 41 mil. EUR, což pokrývá méně než 10% provozních nákladů 491 mil. EUR.

Od jízdného zdarma naopak ustoupila Paříž, která si nechala zpracovat studii a na základě výsledků od záměru ustoupila.