Litevský Kaunas výrazně obnoví své autobusy, vybral si mildhybridní technologii MAN
Slavnostní předání v Kaunasu loni na podzim kdy byl předán první ze 100 objednaných autobusů. Daších 99 má být Kauno autobusai dodáno do poloviny roku 2021. Foto MAN

Všech 100 autobusů MAN Lion’s City EfficientHybrid přijede do druhého největšího města Litvy do poloviny roku 2021. První jezdí od podzimu na letiště.
Všech 100 autobusů MAN Lion’s City EfficientHybrid přijede do druhého největšího města Litvy do poloviny roku 2021. První jezdí od podzimu na letiště.
S přibližně 300 000 obyvateli je Kaunas druhým největším městem v Litvě. Zejména historické staré město s nápadnou bílou radnicí s barokní fasádou, středověkým hradem a řadou kostelů a muzeí přitahuje do Kaunasu mnoho turistů. Různými autobusy (vloni například dodala do města 12 městských autobusů LF 12 TEMSA) a trolejbusy (do města dodal Solaris více než 80 trolejbusů Trollino 12) denně cestuje kolem 200 000 lidí. Ti v budoucnu budou využívat také městských autobusů MAN.  Provozovatel autobusové dopravy „Kauno autobusai“ objednal u společnosti MAN Truck & Bus 100 autobusů Lion’s City. "Z objednávky máme velkou radost. Skutečně velký mezinárodní zájem o naše nejmodernější a efektivní vozy z nové generace městských autobusů. V kombinaci s technologií MAN EfficientHybrid je městský provoz ještě více ekologicky. To využívají hlavně společnosti působící v městské veřejné dopravě, více než 90 procent dodávaných městských autobusů MAN nové generace je vybaveno technologií EfficientHybrid,“ říká Rudi Kuchta, ředitel obchodní jednotky autobusů společnosti MAN Truck & Bus.

První ze 100 objednaných autobusů byl slavnostně předán loni na podzim a od té doby je v provozu na lince 29G. Spojuje centrum města Kaunas s letištěm, jako první z autobusů vyjíždí na linku ráno a jako poslední večer končí. Dalších 99 vozidel dodá MAN do Kauno autobusai do poloviny roku 2021. Místní dopravní společnost uzavřela smlouvu na dodávku městských autobusů s oficiálním a výhradním dovozcem společnosti MAN v Litvě Adampolis.

Dvanáctimetrové autobusy jsou poháněny novým lehčím motorem D1556 LOH a splňují emisní normu Euro 6d. "Hnací ústrojí je vybaveno systémem MAN EfficientHybrid, který výrazně snižuje spotřebu paliva a emise. Sériová funkce stop-start technologie EfficientHybrid zajišťuje extrémně tichou jízdu a při zastavení na zastávkách a na semaforech neprodukuje žádné emise. Udržitelnost byla jedním z rozhodujících faktorů při zadávání zakázky.Nikdy předtím nebylo v Kaunasu zakoupeno tolik autobusů. Cílem bylo a je zásadní obnovení vozového parku autobusů, a tím vytvoření flotily vozidel orientovaných na budoucnost,“ doplňuje Rudi Kuchta.

MAN Lion’s City budou vybaveny výkonným topením a klimatizací. K dispozici budou také porty USB. Potahy sedadel do vozidel jsou vyvinuta speciálně pro Kaunas - s odolným a snadno čistitelným materiálem a antibakteriálním povlakem.  Kromě 28 sedadel je 72 míst na stání a plocha pro invalidní vozík. Autobusy jsou vybaveny protiskluzovou podlahovou krytinou z imitace dřevěných parket. Pro větší bezpečnost jsou záchytná madla s oválnými profily umístěna v různých výškách. Informace o trase budou poskytovány prostřednictvím monitorů s vysokým rozlišením a zvukového systému s osmi reproduktory. Nízkopodlažní vozy budou mít troje široké dvojité dveře usnadňující vstup osobám na invalidním vozíku nebo s kočárky.

Ergonomická kabina řidiče nabídne ideální pracovní podmínky a díky speciální hygienické ochranné stěně účinnou ochranu proti možnému šíření virů nebo jiných choroboplodných zárodků. Účinná opatření pro ochranu řidičů i cestujících před nákazami nyní požaduje stále více orgánů veřejné správy a provozovatelů.

Velké flotily MAN Lion's City s technologií EfficientHybrid jezdí například v Mnichově a Linci. Poprvé je jeho sólo verze také v České republice, po dohodě MAN Truck & Bus Czech Republic a ČSAD POLKOST ho vyzkouší dopravci v PID. Kromě společnosti Polkost byl zatím v provozu na linkách Martina Uhra a chystá se do OAD Kolín.

Litevský Kaunas výrazně obnoví své autobusy, vybral si mildhybridní technologii MAN
V novém Lion's City lze spalovací motor doplnit o systém MAN EfficientHybrid, který výrazně snižuje spotřebu paliva a emise. Standardní funkce stop-start zajišťuje tiché a bezemisní zastavení na autobusových zastávkách a semaforech. Foto MAN
Litevský Kaunas výrazně obnoví své autobusy, vybral si mildhybridní technologii MAN
Do městských autobusů MAN nové generace lze instalovat speciálně vyvinutou hygienickou ochrannou bariéru. Foto MAN