V souvislosti s připravovanou výstavou autobusů Coach Progress v pražských Letňanech zaujal BUSportál článek o perspektivách areálu v Hospodářských novinách.
V souvislosti s připravovanou výstavou autobusů Coach Progress v pražských Letňanech zaujal BUSportál článek o perspektivách areálu v Hospodářských novinách.
Na BUSportálu si můžete k připravované výstavě autobusů přečíst (i prohlédnout):

Od nápadu po realizaci

hn.ihned.cz - Praha/Brno, 23. 8. 2005 - Souboj o veletrhy mezi Prahou a Brnem, v němž je česká metropole dlouholetou dvojkou, značně přitvrdí.

Seskupení pěti firem, včetně Deutsche Messe AG, totiž včera oznámilo, že hodlá do PVA (Pražského veletržního areálu v Letňanech) investovat pět miliard korun. Původní představy o dostavbě areálu se přitom pohybovaly na úrovni dvou miliard.

Návrh přitom přichází v době, kdy zájem vystavovatelů o tuzemské veletrhy mírně klesá. Na brněnský Invex jezdí o čtvrtinu méně firem než před čtyřmi lety, za stejnou dobu klesl i počet vystavovatelů na prestižním strojírenském veletrhu o deset procent.

Navíc cílem investorů v Letňanech je vytvořit multifunkční areál, který bude pro vystavovatele přitažlivější než výstaviště v Brně. Management Veletrhů Brno se k plánům PVA odmítl vyjádřit.

Také kvůli olympiádě

Projekt dostavby PVA celkově počítá s postupnou výstavbou až 130 tisíc čtverečních metrů výstavních ploch a až 120 tisíc čtverečních metrů dalších objektů, jako jsou hotely, obchodní a administrativní budovy a komerční nemovitosti.

Podstatná část veletržního areálu má být zprovozněna v návaznosti na otevření nových stanic metra trasy C, s nímž se počítá nejpozději v roce 2008.

Podle představ pražského magistrátu by areál mohl sloužit i účastníkům a návštěvníkům olympijských her - pokud se Praha rozhodne o ně ucházet a uspěje.

V čele uskupení jsou společnosti Immorent ČR a Global Capital Finance. Společnost Immorent má působit jako developer a leasingový pronajímatel nově vybudovaných nemovitostí.

Global Capital Finance zajistí peníze ve spolupráci s Českou spořitelnou, která je třetím členem sdružení.

"Rozvojový potenciál Letňan s kombinací blízké dálnice, stanice metra a letiště je velkou předností. Aktivit na tomto území bychom se chtěli účastnit nejen jako dodavatel stavebních prací, ale i jako developer," přidal se Ondřej Šuch ze stavební společnosti Skanska CZ, která je pod záměrem také podepsána.

Velmi důležitým členem společenství je jeden z největších světových pořadatelů veletrhů Deutsche Messe, který hodlá nově vybudované pražské veletržní centrum provozovat.

"Hlavní město Praha potřebuje moderní veletržní centrum světových parametrů. Výstaviště v Letňanech je ideální lokalitou, vyžaduje však dobudování výstavních prostor i další infrastruktury. A rovněž silného partnera pro jeho provozování," uvedl Tomáš Velemínský, jednatel firmy Immorent. Pětimiliardový návrh je posledním ze sedmi, které dosud PVA obdržela. "Do konce září rozhodneme, který nakonec zvítězí," řekl šéf firmy Jan Fibiger. Předchozí návrhy tají.

Zájem o veletrhy poroste

Marketinkový analytik Dušan Pavlů tvrdí, že soupeření s Brnem by se ve finále mohlo Praze vyplatit. Nynější pokles zájmu o veletrhy je podle něj jen dočasný.

"Světovým trendem je totiž ústup od klasické reklamy k přímé podpoře prodeje. A tam patří i veletrhy a výstavy. I internetový boom byl planou nadějí. Ukázalo se, že obchodník netouží komunikovat s monitorem počítače, ale s živým zákazníkem," řekl Pavlů.

Konkurent PVA, veletržní firma Incheba Praha, je nicméně k záměrům v Letňanech skeptický. "Nejsem přesvědčen, že pětimiliardová investice je v dohledné době návratná," řekl ředitel firmy Jaroslav Čepek. Incheba sama hodlá postavit v Holešovicích další halu za 300 miliónů korun a do sedmi let investovat dalších 700 miliónů. "Domnívám se, že poté bude naše výstaviště potřeby Prahy dostatečně saturovat," dodal Čepek.

Největší pořadatelé veletrhů a výstav v Česku (HN)

Autor: Vladimír Kaláb
Materiály z Hospodářských novin uveřejňuje BUSportál se svolením redakce.

Letňanům pomůžou proti Brnu Němci.
Tradiční akcí v Letňanech je i veletrh MADI TRAVEL MARKET. Foto BUSportál.