Letiště Oslo s elektrickými autobusy VDL

Kyvadlovou dopravu mezi branami a letadly posílí na mezinárodním letišti v norském Oslo osm VDL Citea SLFA-181 Electric.
Kyvadlovou dopravu mezi branami a letadly posílí na mezinárodním letišti v norském Oslo osm VDL Citea SLFA-181 Electric.
Letiště Oslo převzalo 8 kloubových elektrických autobusů VDL. Objednávka přispěje k další elektrifikaci letiště Avinor Oslo, které je z hlediska přísných ekologických požadavků jedním z předních evropských letišť. Cílem státní společnosti Avinor je v roce 2026 přepravovat všechny cestující po letišti elektrickými autobusy.

Ve stejném městě objednal provozovatel veřejné dopravy Unibuss 40 elektrických autobusů VDL, první vozidla již byla dodána.  Dalších  42 ebusů bude od BYD. Také bude nasazeno 17 Volvo 7900 Electric. A Norgesbuss bude provozovat šest Mercedes eCitaro.

Elektrické autobusy od VDL pro letiště v Oslo budou vybaveny 216 kWh bateriemi. Nabíjení bude probíhat přes noc v depu i prostřednictvím rychlé 300 kW nabíječky v gate. Infrastrukturu dodává, stejně jako ve městě, Heliox.

Ve specifické kyvadlové dopravě bude zaměřena pozornost na klimatický systém a udržování příjemné teploty pro cestující, zejména v zimním období. Díky inteligentnímu řízení spotřeby energie a řízenému dobíjení bude i v extrémních povětrnostních podmínkách zaručen jejich komfort.

Každý rok je mezi branami a letadly na letišti v Oslu přepraveno 1,2 milionu cestujících. V červnu 2018 obdrželo Avinor Oslo Airport od norské organizace Enova finanční podporu ve výši přibližně 1,6 milionu EUR, uvádí VDL v tiskové zprávě. Posláním Enovy, spadající pod Ministerstvo klimatu a životního prostředí a životního prostředí, je podporovat rozvoj klimatických technologií a udržitelných energetických systémů.

„Bylo rozhodnuto o nákupu modelu BRT (Bus Rapid Transit), s nímž jsme v roce 2017 získali prestižní mezinárodní ocenění Red Dot Award,“ uvedl Frank Reichel, generální ředitel VDL Bus & Coach Norway AS. „Avinor se však zajímá více než jen o design. Volba našich elektrických autobusů potvrzuje ambice letiště a navazuje na celkový obraz Norska jako průkopníka v oblasti elektrického cestování v Evropě. “

„Zavedení elektrických kyvadlových autobusů je důležitým opatřením vedoucím ke snížení emisí skleníkových plynů na letišti,“ řekl Stine Ramstad Westby, výkonný viceprezident pro provoz a infrastrukturu Avinor. „Podpora od Enova nám umožňuje rychlejší implementaci ekologických řešení. I když je počáteční pořizovací cena elektrických autobusů vyšší než u dieselové varianty, tato investice je záměrnou volbou, protože z dlouhodobého hlediska poskytují elektrická vozidla výhody.“




Letiště Oslo s elektrickými autobusy VDL
Letiště Oslo s elektrickými autobusy VDL
Letiště Oslo s elektrickými autobusy VDL